Počast poginulim hrvatskim braniteljima Bošnjacima

378

Počast poginulim hrvatskim braniteljima Bošnjacima odali su u petak u Zagrebu izaslanik predsjednice države Ante Deur, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, ministar branitelja Tomo Medved i zagrebački gradonačelnik Milan Bandića, a dvojici branitelja uručena su odličja kojima ih je odlikovala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

U počast poginulih, vijence su kod Spomen-parka poginulim Bošnjacima ispred Islamskog centra položili i predstavnici udruga iz Domovinskoga rata te bošnjačke manjine grada Zagreba.

Hrvatska predsjednica je branitelju Sulji Čehajiću dodijelila odličje Reda hrvatskoga trolista za osobit doprinos u ratu, a pukovniku Mehmedu Aganoviću odličje Reda hrvatskoga pletera za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana.

Uručivši im odličja, izaslanik Predsjednice Ante Deur ocijenio je kako doprinos muslimana, a među njima posebno Bošnjaka i Islamske zajednice u Domovinskom ratu ima posebno političko, moralno i vojno značenje. Taj doprinos je kapita za budućnost, istaknuo je Deur.

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko je podsjetio kako su mnogi branitelji otišli braniti svoju domovini, a mnogi se nažalost nisu vratili. “Nije to bilo vrijeme podjeli ni vjerske ni bilo kakve druge”, rekao je dodavši kako je to bilo vrijeme borbe protiv zla i vrijeme borbe za domovinu.

Ocijenio je kako je to bilo vrijeme kad se čovjek branitelj – Hrvat, Bošnjak borio za slogu, za brata, svoga susjeda, prijatelja, sunarodnjaka. Nije bilo vrijeme podjela jer se nije gledalo tko komu drži leđa u brobi – Bošnjak Hrvatu, katolik muslimanu, naglasio je. Istaknuo je kaku su vjere islam i kršćanstvo vjere bogoljublja, čovjekoljublja i domoljublja.

Imamo mi još jednu domovinu – Bosnu i Hercegovinu, rekao je Karamarko dodavši kako je to patnička domovina koju ne će dati Bošnjaci i Hrvati, koje povezuje tisuće i tisuće ljudi. Ocijenio je kako Hrvate i Bošnjake spaja bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje.

Nema vjerskih razlika, mi smo isti, rekao je dodavši vi ste mi, mi smo vi. Mi branitelji smo, kako je rekao, braća po oružju, misli za domovinu i za budućnost naše djece. Ovdje u domovini Hrvatskoj, a neka mi bude dopušteno reći i u domovini Bosni i Hercegovini, rekao je, među ostalim, Karamarko obraćajući se nazočnima na prigodnoj svečanosti.

Tamo gdje su Bošnjaci izginuli i izdisali, a poginulo ih je više od 1100, tamo se rađala hrvatska sloboda, istaknuo je Karamarko te ocijenio kako “smo isti i isto” i pozvao da “tako ostanemo i dalje”

U nastavku svog obraćanja rekao je kako će se onima koji zbog zbivanja u svijetu sotoniziraju i drugačije prikazuju “ono od onoga što jest”, u Hrvatskoj reći ne. To su naša braća, susjedi i sugrađani, poručio je prvi potpredsjednik Vlade.

Molitvu za poginule Bošnjake hrvatske branitelje izrekao je muftija Aziz Hasanović, koji je u govoru prije molitve, među ostalim, istaknuo kako je položaj muslimana u Hrvatskoj uzor za sve zemlje NATO saveza koje šalju vojnike u miroven misije.

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, u spomen na prvog poginulog hrvatskog branitelja Bošnjaka Šefika Pezerovića i u počast svim braniteljima Bošnjacima koji su dali život za Hrvatsku u Domovinskom ratu, u suradnji sa zagrebačkim ogrankom Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske i Počasnim vodom Bošnjaka RH, organizira dvodnevnu manifestaciju “Memorijalni dani Šefika Pezerovića i poginulih Bošnjaka branitelja u Domovinskom ratu”.

Izvor: Hina

Foto: FaH

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime