Polaganjem vijenaca u Pokupskom započelo obilježavanje Dana Zagrebačke županije

Mjesto gdje se prvi puta postrojila Hrvatska vojska

475

Obilježavanje Dana Zagrebačke županije tradicionalno je započelo odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima kod spomen obilježja u Pokupskom.

Izaslanstvo Zagrebačke županije predvođeno županom Stjepanom povodom obilježavanja Dana Zagrebačke županije odalo je počast poginulim hrvatskim braniteljima s područja Zagrebačke županije kod spomen obilježja na mostu na rijeci Kupi u općini Pokupsko.

„U prigodi 30. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, ali i Dana državnosti koji se obilježava 30. svibnja, okupili smo se ovdje prije svega kako bismo odali počast i zahvalnost svim braniteljima koji su dali svoje živote za slobodnu hrvatsku državu. Bez njih, bez prvog vođe i predsjednika dr. Franje Tuđmana koji su najzaslužniji da smo dobili hrvatsku državu, sumnjam da bi iza toga neke stvari bile kakve su one danas. Zato velika zahvalnost svima onima koji su dali svoje živote, zahvalnost njihovim obiteljima koje dolaze često na ovo mjesto, mi povodom godišnjica i obljetnica, da bismo se sjetili, da se ne zaboravi, da su prije svega hrvatski branitelji ti koji su nam omogoćili da danas živimo u slobodnoj i suverenoj hrvatskoj državi.“

Njihovo zajedništvo u ratu pokazuje nam kako se trebamo organizirati u poslijeratnom vremenu i siguran sam da ćemo taj primjer znati iskoristiti te sutra vrlo dobro i kvalitetno živjeti u našoj slobodnoj Domovini, zaključio je Kožić.

Predsjednik Odbora za branitelje Zagrebačke županije i predsjednik HVIDRA-e Samobora i Svete Nedelje Miljenko Komes podsjetio je zašto se svake godine obilježavanje održava u Pokupskom:

„Tu se prvi puta postrojila vojska, to su naši poznati Gromovi. Ovdje se obavljala odsutna obrana od neprijatelja. Ovdje svake godine hodočastimo i odajemo počast svim našim poginulim i umrlim prijatelja. Prisjećamo se svih nas koji smo doprinjeli da naša zemlja bude Hrvatska i voljena.“

Komes je izrazio zadovoljstvo empatijom koju Zagrebačka županija pokazuje prema braniteljima te međusobnom suradnjom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime