Zbog sve većeg broja prometnih nesreća koje se uglavnom događaju zbog ljudskih grešaka, odnosno grubog kršenja prometnih pravila i nepoštivanja prometne signalizacije, sve policijske uprave nastavit će se s pojačanim nadzorom prometa, izvijestio je MUP.

Aktivnosti će se provoditi ciljano, na lokacijama na kojima se prema prostornim i vremenskim pokazateljima događa najveći broj teških prometnih nesreća, odnosno gdje se učestalo krše prometni propisi, kažu u MUP-u.

Ističu da će prilikom nadzora sankcionirati prekršaje koji dovode do donajtežih prometnih nesreća poput vožnje nepropisnom brzinom, pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno pretjecanje, nepoštivanje prednosti prolaska, vožnje prije stjecanja prava na upravljanje, vožnje neispravnog ili neregistriranog vozila, nepropisno kretanje i zadržavanje pješaka na kolniku, prekršaje vozača mopeda i motocikla te biciklista.

Također, posebnu pozornost policija će usmjeriti i na mlade vozače, recidiviste, vozače kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima, kao i na prometne prekršaje koji utječu na pasivnu sigurnost (nekorištenje zaštitne kacige, nekorištenje sigurnosnog pojasa od strane svih osoba u vozilu), odnosno propisnom smještaju djece u vozilima.

Blagdan Svih svetih i Dušni dan

MUP podsjeća da će u povodu blagdana Svih svetih i Dušnog dana brojni građani obilaziti groblja zbog čega se na području cijele države očekuje povećan promet vozila.

Pojačan promet očekuje se osobito na autocestama (posebice autocesti A3), državnim cestama te na graničnim prijelazima sa Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom i Srbijom.

Povećane gužve uobičajeno se očekuju i na prilaznim prometnicama grobljima i područjima oko njih, gdje će policija regulirati promet i pojačano nadzirati vozače i pješake. MUP stoga poziva sve sudionike u prometu na poštivanje prometne signalizacije kako bi svi na vrijeme i sigurno stigli na svoja odredišta te na taj način pridonijeli da dani sjećanja na mrtve proteknu u miru i dostojanstvu.

Zbog brojnih parkiranih vozila uz rub prometnice i pješaka koji prelaze cestu ili se kreću uz njen rub, vozače upućuju da se prilaznim prometnicama grobljima kreću uz povećani oprez i smanjenom brzinom, odnosno da prilagode brzinu uvjetima i stanju u prometu, ali i da ne parkiraju na nedozvoljenim mjestima.

Zimsko računanje vremena – vožnja s upaljenim svjetlima

MUP podsjeća i da u noći s 29. na 30. listopada počinje zimsko računanje vremena u kojemu vozači i danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi propisana je kazna od 300 kuna, a policija apelira na vozače da imaju upaljena svjetla i kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime