Policijska postaja Petrinja ima svoju slavnu povijesti još iz doba Domovinskog rata

Ministar unutarnjih poslova posjetio Petrinju, obišao i Policijsku postaju Petrinja koja je nedavno energetski obnovljena

1104

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović posjetio je 25. lipnja Petrinju kako bi ispunio obećanje dano prošle godine kada nije bio u mogućnosti nazočiti svečanosti dodjele odličja pripadnicima Ratne policije Petrinja.

Podsjetimo, 21. studenog prošle godine tadašnja predsjednica odlikovala je Redom Nikole Šubića Zrinskog Policijsku postaju Petrinja za osvjedočenu hrabrost i junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.

Zadovoljstvo što je ministar Božinović ispunio svoje obećanje izrazio je ovom prilikom predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje Darko Dumbović.

„Ministar je ovdje došao kao naš prijatelj i čovjek koji je riješio ili pomogao riješiti puno stvari koje nekoliko ministara prije njega nije niti pokušalo riješiti. Stoga veliko hvala njemu na svemu što je učinio za nas, pripadnike Ratne policije Petrinja. Hvala i njegovom savjetniku Josipu Mihaljeviću kojeg mi zovemo Dok, koji je bio ratni doktor u specijalnoj policiji. Hvala i pripadnicima 57. SAMB-a Marijan Celjak Sisak koji su s nama danas ovdje. Oni su prva dragovoljačka postrojba u RH, naša su braća po oružju i s njima puno surađujemo“.

Svoj posjet Petrinji ministar Božinović, u pratnji zamjenika sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka, započeo je paljenjem svijeća kod Spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku. Počast su zajedno s ministrom odale i obitelji poginulih hrvatskih branitelja te brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata, a prigodnu molitvu predvodio je trajni đakon Vjekoslav Uvalić.

Božinović je kazao kako mu je čast i privilegij svaki trenutak koji provede s ovim hrabrim ljudima te im zahvalio na svemu što su učinili.

„Policijska postaja Petrinja ima svoju slavnu povijesti još iz doba Domovinskog rata i nije slučajno da je Ratna policija Petrinje dobila ove priznanje na prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova, koje sam imao čast osobno potpisati, a za koje je inicijativu dala Udruga policija ’91., naših policajaca branitelja iz ovog kraja koji su dali nemjerljiv doprinos obrani hrvatske Banovine. Sačuvali smo sve one najvažnije položaje i najvažnije od svega, sačuvali smo Hrvatsku. Hrvatska se sačuvala i na Banovini, kao što se sačuvala i u istočnoj Slavoniji, u zaleđu Zadra i na Maslinici… Zbog toga, a pogotovo za generacije koje dolaze, ovakvi uspjesi, ovakvi događaji i ovi ljudi koji su još uvijek živi svjedoci tih slavnih dana u kojima se obranila i stvarala Republika Hrvatska, moraju ostati i moraju biti prenijeti mladim generacijama. Naša povijest je je duga i bremenita, ali ono što je najvažnije, temelj suvremene, samostalne, neovisne i suverene Republike Hrvatske je Domovinski rat“.

Dodajmo kako je ministar posjetio i Policijsku postaju Petrinja koja je nedavno energetski obnovljena. Napomenuo je kako je 26 policijskih postaja u Republici Hrvatskoj obnovljeno na taj način. Vrijednost projekta energetske obnove zgrade Policijske postaje Petrinja je 2,4 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva 1,4 milijuna kuna. Osim vanjske ovojnice, u sklopu projekta su zamijenjene ovojnice, stolarija te sustav grijanja, a završetkom projekta ostvarena je ušteda energije od 70 posto.

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime