Ponosno obilježavanje Dana Odsjeka u Petrinji Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, održalo se zajedno s promocijom za diplomante

280

Obilježavanje Dana, Odsjeka u Petrinji Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, danas se održalo zajedno s promocijom za diplomante iz Petrinje. Ovaj Lijepi događaj bio je održan ispred učiteljskog fakulteta u Petrinji.

Početak svečane promocije kao i obilježavanja dana odsjeka, svojim govorom otvorio je Marko Badrić, prodekan za Odsjek u Petrinji, koji se nakon zahvale svim prisutnima odmah osvrnuo zašto su baš danas odlučili održati dan odsjeka. “Na žalost pandemija i nesretni potres, unazadio je sve, Petrinja je postao srušeni grad, razmišljajući kako vratiti život, na ovaj naš fakultet, jedan dan sam odlučio da napravimo dan odsjeka i promociju, naši diplomanti stalno nas pritišću kad će biti promocija”, također gospodin Badrić osvrnuo se na stanje zgrade fakulteta u Petrinji, “Ja znam kad vi pogledate ovu našu zgradu, vidite da je zgrada relativno dobra, ali na žalost unutar zgrade enormna su oštećenja. Građevinski fakultet, odnosno njihov zavod za tehničku mehaniku, prionuo je poslu.”

Gospodin Badrić Nadovezao se i na projekt cjelokupne obnove te njegovu vrijednost: “Radovi će biti dugački, najmanje šest mjeseci, ukupna vrijednost projekta premašuje 17 milijuna kuna.”

Također, prodekan Badrić govorio je kako se trenutno živi u Petrinji te napomenuo kako studente ne treba biti strah jer potres su preživjeli: “Trenutačno je na našem odsjeku 536 studenata, od toga 292 redovita i 244 izvanredna studenta. Pokušavamo održati što više studente u gradu.”

Važnost slijedeće akademske godine, s obzirom na upisne kvote, prodekan Badrić opisuje kao iznimno korisnu , ne samo za studente nego i cijeli Grad: “Ja se nadam, prema prvim prijavama da ćemo mi popuniti naše kvote, iskreno nisam očekivao ovoliki interes. To će vratit jedan poticaj, ne samo našim sadašnjim studentima, nego će to vratiti poticaj zaposlenicima.”

Na kraju se osvrnuo na senat te odobrenu kvotu, za studente diplomskog studija ranog i predškolskog obrazovanja, kao i na važnost studentskog doma koji im je iznimno bitan: “Studenski dom će ovdje imati 67 kreveta, 67 studenata koji će svakodnevno živjeti u ovome gradu, ali će biti i jedan centar života mladih.”

Damir Boras ,rektor Sveučilišta u Zagrebu, imao je samo lijepe riječi povodom današnjeg dana: “Okupili smo se ovdje, kao koljevci učiteljstva u Hrvatskoj.” , kazavši kako je na ovom fakultetu s ponosom učio i predavao. “Sve ovo pokazuje kolika je snaga Petrinje kao zajednice koja upravo njeguje obrazovanje i kvalitetu i izvrsnost. Posebnu pažnju posvećujemo obrazovanju mladih, od najranije dobi pa sve do dolaska na fakultet”, nastavio je rektor Boras te zaključio: “Učiteljsko zvanje smatram najuzvišenijim pozivom na svijetu.”

Siniša Opić, dekan učiteljskog fakulteta, ovo vidi kao povijesnu situaciju kada je u pitanju razoran potres ovoga grada, grada Petrinje. “Petrinja je sveučilišni grad, a u Petrinji je najstarija učiteljska ustanova u Hrvatskoj”, kazao je te emotivno dodao: “Zato nam je svima zadatak, od nacionalne važnosti, da sve ovo obnovimo, da vratimo naše studente! “Danas smo našli vrijeme i mogućnosti kako bi u ovoj kontroliranoj situaciji imali ovu veliku svečanost za naše studente.”

Tomislav Paljak državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, također je nazočio današnjem posebnom danu u Petrinji: “Ono što svakako valja istaknuti je da pomoć koja je, u onom trenutku, ovom ranjenom gradu pružena, zaista hvalevrijedna i na neki način nas obvezuje”, kazao je gospodin Paljak te se optimistično nadovezao: “Prema podacima koje sada imamo, želimo iskazati veliku dozu optimizma. Pokazuje se kako će ipak, upisi za prve razrede, biti na razini prošlih godina”, kazavši kako će učiteljstvo na ovim prostorima živjeti.

U ime Sisačko moslavačke županije, kao i župana Ivana Celjaka, podršku je pružio zamjenik župana Mihael Jurić: “Županija je oduvijek imala pruženu ruku suradnje za učiteljski fakultet ovdje u Petrinji. Jedan od najsvježijih projekata, koje je SMŽ sufinancirala, je projektna dokumentacija za izgradnju studentskog doma ovdje u Petrinji.”, kazao je zamjenik župana Jurić te se nadovezao: “Učiteljska akademija ovdje je vrlo bitna, kako za grad tako i za SMŽ, ali i cijelu Hrvatsku. Mi Petrinjci volimo reći da smo grad vojske i učitelja.”

Ovaj lijepi događaj svakako je puno značio danas za grad Petrinju, kao i sve prisutne studente, njihove obitelji, sve one koji su danas s ponosom nazočili istom.

 

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime