VIDEO/FOTO Ponosno ponovno podigli zelenu zastavu, simbol statusa eko – škole

Druga obnova statusa Međunarodne eko – škole i svečanost podizanja zelene zastave u objektu Slap Dječjeg vrtića Petrinjčica

1368

Povodom druge obnove statusa Međunarodne eko – škole i svečanosti podizanja zelene zastave u objektu Slap Dječjeg vrtića Petrinjčica 27. rujna je održan Projektni dan eko – škole.

Naime, Dječji vrtić Petrinjčica se tijekom 2015. godine uključio u program projekta Međunarodne eko – škole koji, s ciljem ugradnje odgoja i obrazovanja za okoliš u sve segmente odgojno-obrazovnog sustava i svakodnevni život učenika i djelatnika škola i vrtića, provodi Udruga Lijepa naša.

Druga obnova ovog prestižnog statusa ih iznimno raduje, istaknula je na svečanosti ravnateljica Dječjeg vrtića Petrinjčica Nataša Vidović.

„Mi smo stvarno ponosni zbog toga. To je kruna našeg desetogodišnjeg rada. Naši odgojitelji u objektu Slap dugi niz godina provode različite eko – projekte koji su prezentirani i na županijskoj i na državnoj razini, pohvaljeni su i postigli su stvarno dobre rezultate. Moram reći da imamo kvalitetnu suradnju sa svim poduzećima i ustanovama u gradu Petrinji koji nam pomažu u provođenju odgoja i obrazovanja upravo na temu ekologije. Cilj nam je i zadaća stvoriti mlade ljude ekološki osviještene, koji znaju koliko je važno čuvati okoliš. Ovim putem se zahvaljujem i našem osnivaču Gradu Petrinji i gradonačelniku Darinku Dumboviću što su prepoznali naše potrebe, ali i naš rad. Kruna svega toga i svojevrsni poklon nam je ovog proljeća bio dovršetak energetske obnove ovog objekta. Sada ćemo moći reći i da doista živimo ekološki jer ćemo potrošnju energenata svesti na skroz mali nivo, a financijska sredstva koja tako uštedimo ćemo onda moći utrošiti na edukaciju odgojitelja, na didaktiku za djecu i sve ono što je potrebno dječjem vrtiću“.

Gordana Pećirko, koordinatorica programa Međunarodnih eko-škola u Dječjem vrtiću Petrinjčica podsjetila je kako su i prije dobivanja statusa provodili brojne uspješne projekte koji su dali ekološki pečat sveukupnom odgojno-obrazovnom djelovanju i koji su afirmirali ovaj vrtić kao ekološki.

„Provodeći projekte koji su bili prepoznati i priznati i na državnoj razini, a kojima smo održavali tradiciju ili brinuli o ekologiji, zaštiti i očuvanju okoliša, uvidjeli smo da bismo se mogli javiti za dobivanje statusa Međunarodne eko – škole koji je zaista vrlo zahtjevan i traži jedan kontinuirani rad. No mi smo to imali pa smo se 2015. i prijavili te dobili taj prestižni status koji moramo održavati svake dvije godine. Vrtić mora kontinuirano raditi na ekologiji, što mi i činimo. Vodimo brigu o selektiranju otpada, o štedljivom trošenju energije, o zdravom načinu života… Sve to učimo našu djecu, a starije grupe vode brigu i o pravilnom ponašanju i sigurnosti u prometu. Projekti idu dalje, razvijamo se i rastemo. Sad smo već drugi put potvrdili status, za dvije godine bi trebali potvrditi brončani status, za četiri godine srebrni, za šest godina zlatni, a poslije toga će neke nove generacije odrađivati za dijamantni i platinasti status“.

Na svečanosti Dječjeg vrtića Petrinjčica nazočio je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović te je ovom prilikom pohvalio njihovu brigu za najmlađe, ali i brigu za očuvanje okoliša.

„Hvala tetama, ravnateljici i svima koji daju sve od sebe kako bi kod naše djece razvili ekološku svijest, svijest o važnosti očuvanja okoliša. To je izuzetno važno. Puno smo napravili u našim vrtićima kako bi imali energetski učinkovite objekte koji će štedljivo raspolagati s energentima. Energetski standardi koje smo postigli idu upravo u smjeru očuvanja okoliša. Tu smo zaista napravili dobre pomake i uložili velik novac u vrtiće i to nas veseli, naročito kad vidimo ove osmijehe djece, kako od srca pjevaju i raduju se. Zadovoljni smo i ponosni kad pogledamo sve što rade i ovu zelenu zastavu koja je simbol i koja će se vijoriti i pokazivati svima kako se vodi briga o djeci kad je u pitanju ekologija“.

Dumbović je dodao kako je Grad Petrinja ekološki osviješten grad, a nastojat će tu osviještenost i kroz ovakve dobre primjere prenijeti i na buduće generacije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime