Osnovna škola Popovača po treći je put bila domaćin županijskog natjecanja iz informatike za osnovnoškolce i srednjoškolce. Na natjecanju, koje je održano 9. veljače, sudjelovalo je 86 učenika od petog razreda osnovne škole do četvrtog razreda srednje škole iz 30-ak škola, a nadmetali su se u kategorijama LOGO, Algoritmi te Osnove informatike, pojasnio je Darko Rakić, učitelj informatike u OŠ Popovača.

„Učenici rješavaju zadatke i na kraju natjecanja kreiramo rang listu na temelju koje dobivamo učenike koji idu državno natjecanje. Na ovoj razini natjecanja je 86 učenika iz oko 30 škola koji se natječu u 16 uzrasnih kategorija. Interes je velik iako su zadaci dosta teški. Mi pokušavamo privući što više učenika na natjecanja, od školskih i županijskih natjecanja, sve do državne razine te na taj način promoviramo informatiku i informatička zanimanja. Tome će zasigurno pridonijeti i uvođenje informatike kao obveznog predmeta u pete i šeste razrede. Smatram da je to odličan korak prema još boljim rezultatima u budućnosti“, rekao je Rakić.

VEZANE VIJESTI
Konjogojska udruga „Moslavina“ okuplja velik broj mladih

 

Zadovoljstvo što su i ove godine domaćini natjecanja iz informatike, područja u kojem upravo ova škola ima i državne prvake, izrazio je ravnatelj škole Dražen Mlakar.

„Nama je izuzetna čast što možemo organizirati jedno ovakvo natjecanje jer uprvao naša škola, već nekoliko godina, ima državne prvake iz informatike. Naša je škola odlično opremljena. Imamo vrhunsku opremu, raspolažemo sa 64 tableta, a sve učionice, u matičnoj i pet područnih škola, opremljene su suvremenim, novim računalima“, kazao je Mlakar.

Na otvorenju županijskog natjecanja bio je i gradonačelnik Popovače Josip Mišković koji je kazao kako je ponosan što je OŠ Popovača u području informatike „otišla“  jako daleko zahvaljujući nastavnicima, ali i interesu djece.

VEZANE VIJESTI
Antonija Puškarić je nova Vinska kraljica SMŽ

„Drago mi je što će informatika biti i službeni predmet u našim osnovnim školama, jer ćemo je na taj način podići na još višu razinu. Grad Popovača stoji uz svoju školu i, uz sva sredstva koja ulažemo, pratimo i ovakva natjecanja kroz osiguranje nagrada za najbolje učenike, ali i kroz financijsku pomoć za organizaciju kako bi se natjecanje što bolje i kvalitetnije održalo“, istaknuo je Mišković.

Da OŠ Popovača prednjači u informatičkom standardu, potvrdio je i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Roman Rosavec koji je i otvorio natjecanje.

„Sisačko – moslavačka županija, uz to što pomaže sve škole, izdvaja velika sredstva kako bi se i ovaj segment što je moguće bolje i kvalitetnije odradio. Veseli nas činjenica što učenici iz naših škola postižu izvanredne rezultate i prepoznati su na državnoj, ali i na svjetskoj razini. Naročito je to slučaj u ovoj školi gdje imamo učenike koji su ostvarili odlične rezultate i imaju brojna priznanja ne samo na nacionalnim, već i međunarodnim natjecanjima. Pored ovog dijela u školstvu, prepoznali smo važnost informacijske tehnologije, poglavito trendove u gaming industriji pa tako provodimo projekt „Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u Sisačko-moslavačkoj županiji“ gdje smo osnovali Poduzetnički inkubator PISMO – Novska. Projekt je to kroz koji nastojimo Sisačko-moslavačku županiju pozicionirati kao središte gaming industrije u Hrvatskoj na čemu ćemo temeljiti daljnji razvoj“, rekao je Rosavec.

VEZANE VIJESTI
Međunarodni dan sestrinstva u Neuropsihijatrijskoj bolnici u Popovači

Dodajmo kako se natjecanje iz informatike, tzv. Infokup sastoji se od tri razine: školske, županijske i najviše državne razine. Svaka sljedeća razina veći je izazov od prethodne, a broj onih koji idu dalje sve je manji. Najbolji sa županijske razine dobit će poziv za sudjelovanje u finalu na državnom natjecanju koje će se održati od 13. do 16. ožujka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here