Portugalski nogometaši mogu dobiti i bijeli karton, evo zbog čega

222
Ilustracija

Nogometni suci u Portugalu mogu odnedavno pokazivati igračima i bijeli karton za pozitivnu gestu tijekom utakmice, a ne samo kazneni žuti i crveni kojih se nogometaši boje.

Bijeli karton, stvoren 2014. godine, bio je konstanta u kategorijama mlađih uzrasta portugalskog sporta, no 2023. dobio je novu dimenziju kada je prvi put pokazan na velikoj nogometnoj utakmici.

Tijekom ženskog derbija između Benfice i Sportinga, odigranog u siječnju, navijaču na tribini je pozlilo. Liječnički timovi dvaju lisabonskih velikana ostavili su po strani svoje povijesno rivalstvo i udružili snage kako bi pomogli navijaču. Primjer sportskog ponašanja nagradila je sutkinja Catarina Campos pokazavši bijeli karton dvjema ekipama i ta se gesta brzo proširila internetom.”To je u biti edukativni karton, koji ima za cilj vrednovanje pozitivne geste u igri”, objašnjava José Lima, koordinator Nacionalnog plana za etiku u sportu (PNED) Portugala. “Trenutno se puno govori o negativnoj, kaznenoj dimenziji crvenog i žutog kartona, te intrigama u igri. Bijeli karton se tome pokušava suprotstaviti nagrađivanjem pozitivnog ponašanja”, dodaje Lima za agenciju EFE.

Sudac pokazuje igračima žuti i crveni karton zbog prekršaja ili nesportskog ponašanja, pri čemu igrač s dva dobivena žuta ili jednim crvenim kartonom mora napustiti teren. Pionirski projekt uvođenja bijelog kartona datira iz 2013. godine, a svoje korijene vuče iz Španjolske, točnije iz nogometnog turnira za mlađe uzraste Copa Coca-Cola gdje se primjenjivao. Prilikom premještanja turnira u Portugal, kontaktiran je PNED oko suradnje. PNED, povezan s državnim portugalskim Institutom za sport i mladež, odlučio je zatim bijeli karton uvesti u razne sportove, a ne samo u nogomet.

Pilot projekt započeo je u sezoni 2014./2015., ali samo u kategorijama za mlađe uzraste. Lima ističe da je ta kampanja “bila poput snježne grude” koja se zakotrljala i postala velika. U Portugalu trenutno 78 organizacija, poput općina, klubova i Portugalskog nogometnog saveza (FPF), primjenjuje bijeli karton u svojim natjecanjima s izuzetkom muškog portugalskog kupa.Nitko nije imun na bijeli karton. Može se pokazati igračima, trenerima, pojedinačno i kolektivno ili čak javnosti. U veljači je medicinska sestra na utakmici malog dvoranskog nogometa dobila karton nakon što je ušla na teren kako bi pomogla ozlijeđenom igraču.

Bijeli karton se može pokazati i onima koji dobiju crveni karton, kao što se nedavno dogodilo u utakmici treće lige, kada je igrač kojeg je sudac isključio priznao da je odluka bila ispravna. Zbog tog stava mu je dodijeljen još jedan karton, ali ovaj put bijeli. Ovakvi se slučajevi svakodnevno pojavljuju u portugalskim regionalnim i nacionalnim medijima, što je i bio cilj projekta. “Vrlo malo se govori o pozitivnoj dimenziji sporta. Ovaj karton cijeni taj aspekt te ga iznosi u javnu raspravu”, kaže Lima.

Učinci bijelog kartona su detaljno analizirani kroz studiju koja je, prema riječima koordinatora Lime, pokazala da su od njegove primjene “disciplinski incidenti smanjeni”.I suci, često prozivani, profitirali su od bijelog kartona, jer “je to i način da se suca prikaže kao edukatora”. “A ne samo kao nekoga tko sankcionira ili kažnjava”, napominje Lima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime