Posjetite “stari” Pariz dok nije prekasno!

293

Dok London plovi na plimnom valu novih i zapanjujućih kula, njegov vječni suparnik Pariz je zauzeo sasvim suprotan pristup.
Nakon izuzetno omraženog Tour Montparnasse koji je sagrađen 1973. godine, neboderi su učinkovito zabranjeni i limitirani na 36 metara visine. Granica je postavljena za očuvanje pariške jedinstvene estetike, oblikovane od Baruna Haussmanna u 19. stoljeću, koji je stvorio kultne avenije, javne vrtove i prstenaste stambene blokove s balkonima.
No, u 2010. godini ukinuta je Ograničena visina i spokoj grada bi sada mogao biti razbijen od strane 180 metara staklenog trokuta na jugozapadu grada.
Nazvan “Tour Trokut”, 555 milijuna dolara vrijedan švicarski projekt arhitekata Herzog & de Meuron, potpomognutih najvećom europskom koorporacijom nekretnina Unibail Rodamco, predstavlja radikalno i kontroverzno napuštanje pariške tradicije.
Devet godina nakon prve prezentacije, Trokut je jedva prošao glasovanje u pariškom Gradskom vijeću. Prijedlog snažno podržava Socijalistička partija gradonačelnice Anne Hidalgo, koja je istaknula ekonomske prilike koje donosi Trokut, uključujući i 70.000 četvornih metara uredskog prostora, luksuzni smještaj i zabavne sadržaje.
No, anketa je pokazala da se 62% Parižana protivi izgradnji nebodera u načelu, a Trokut je stvorio žestoke protivnike.
“Parižani će odbiti ovaj poslovni toranj, jer ne daje odgovore na njihove trenutne potrebe”, rekao je glasnogovornik pokreta Collective against the Triangle Tower. “Nedostatak stambenog a ne uredskog prostora, problemi s javnim prijevozom, to su problemi današnjih Parižana.”
Pokret također osporava da će zgrada pružiti tisuće radnih mjesta i novih kulturnih prostora.
Rad na zgradi trebao bi početi iduće godine, iako se očekuju sudski sporovi u međuvremenu.
Bude li izgradnja krenula kao što je planirano, Pariz će se udaljiti od svoje tradicije i slijediti stope svojih starih neprijatelja u Londonu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here