Kako bi ih upoznali s korupcijom i upozorili na njenu veliku štetnost za čitavo društvo, Antikorupcijsko povjerenstvo Sisačko-moslavačke županije dijelilo je 9. prosinca građanima na sisačkoj tržnici promotivne materijale te na taj način obilježilo Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

Predsjednica Antikorupcijskog povjerenstva Jasmina Jovev podsjetila je kako je jedna od zadaća povjerenstva ukazati na problem korupcije i potaknuti ljude da se bore protiv ove štetne pojave u društvu.

„Antikorupcijsko povjerenstvo Sisačko-moslavačke županije osnovano je prije dvije godine, ima pet članova i zadaća nam je zapravo provoditi i realizirati antikorupcijski plan koji smo donijeli. On ima dosta široke mjere, ali ono na što smo se mi fokusirali su dvije stvari. Jedna je promoviranje transparentnosti. Dakle, mi kontroliramo i pokušavamo našu županiju učiniti što transparentnijom. Radi se o objavi dokumenata vezanih uz donacije sredstava, uz javnu nabavu i dr. i mogu reći, a nadam se da su tome malo pridonijele i naše mjere, da je Sisačko moslavačka županija, koja je prije nekoliko godina bila izrazito nisko transparentna županija, ove godine od Instituta za javne financije dobila priznanje da je među najviše transparentima županijama u RH“, rekla je Jovev i dodala kako korupcija izrazito šteti jednom društvu, šteti njegovom razvoju te kako je najgore što ona dovodi do toga da građani gube povjerenje u sustav, a takvo društvo onda ne može dalje napredovati. Jovev je naglasila kako jako puno rade i na edukaciji mladih što je drugi najvažniji segment u njihovom radu.

VEZANE VIJESTI
Županija s 40 tisuća kuna pomaže poduzetnike

„Smatramo da su mladi ljudi upravo ti koji dolaze sutra, koji nešto mogu promijeniti tako da, u suradnji s Ministarstvom pravosuđ, organiziramo edukacije za maturante u svim našim srednjim školama. Do sada je kroz ove programe prošlo oko 300 učenika. Oni vrlo dobro reagiraju na to, znaju što je korupcija, a mi im dajemo dodatna znanja, načine kako se protiv toga boriti, kako prepoznati korupciju i nadamo se da će to u budućnosti imati vrlo pozitivne učinke. Našem povjerenstvu se može prijaviti korupciju. Mi imamo svoju email adresu antikorupcija@smz.hr gdje možete prijaviti, ostaviti svoje sumnje, a mi ćemo po tome postupiti. Naravno, postoje i brojna druga tijela kojima možete prijaviti korupciju, ali to je na građanima da to i učine.  Mi smatramo da se mora govoriti o štetnosti ove pojave i naravno ako za nešto znate vaša je na kraju krajeva i zakonska dužnost da to prijavite“, poručila je Jovev.

VEZANE VIJESTI
VIDEO - Sisačko-moslavačka županija prvi partner sajma Viroexpo 2018

Dodajmo kako je u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije održana i tribina pod nazivom „Transparentnošću i odgovornim upravljanjem do društva bez korupcije“ na kojoj su sudjelovali predstavnici Ministarstva pravosuđa, Hrvatske zajednice županija, Povjerenica za informiranje te članovi Regionalne antikorupcijske inicijative i Partnerstva za društveni razvoj.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here