420 tisuća kuna iznos je koji je Sisačko-moslavačka županija ove godine dodijelila za programe četiri udruge iz područja socijalne skrbi, dok je osam zdravstvenih ustanova za svoje projekte i programe dobilo ukupno 6,4 milijuna kuna.

Ugovore o izravnom financiranju udrugama iz područja socijalne skrbi uručio je 23. ožujka sisačko – moslavački župan Ivo Žinić koji je istaknuo da iako Županija, kao osnivač, redovno financira sve ustanove u području zdravstvene skrbi i prevencije, potporu daje volonterima okupljenima u udruge koje svojim radom, projektima i programima prate te ustanove.

„Sve ove udruge različitih profila mogu podvesti pod jedan zajednički nazivnik, vi djelujete humano. Vi ste ljudi koji humano radite i rješavate određene probleme i poteškoće u društvu. Stoga vam čestitam i želim da ovako, na ovaj način, nastavite raditi i dalje. Radite ovaj posao od srca, volontirate, trudite se da te teškoće koje su prisutne budu što je moguće manje. Naravno da se svi zajedno moramo truditi preventivno djelovati kroz različite djelatnosti“, rekao je Žinić.

Za provođenje Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji, program trajnog skloništa i savjetovališta za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja, Centru za žene Adela dodijeljeno je 170 tisuća kuna. Udruga slijepih Sisačko-moslavačke županije dobila je 50 tisuća kuna za program Dnevnog centra slijepih dok je za sufinanciranje redovite djelatnosti Crvenom križu Sisačko-moslavačke županije dodijeljeno 100 tisuća kuna. Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je za provođenje Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, Program Mala kuća, dodijeljeno 100 tisuća kuna, a zahvalivši na potpori, predsjednica ove Udruge Dijana Smajo pozvala je Županiju na partnerstvo u dva projekta širenja mreže socijalnih usluga.

„Imamo dva projekta u najavi. Jedan je Inkluzivna farma kojeg planiramo raditi na području Hrastovice, a drugi je širenje mreže socijalnih usluga u vidu terapija. To je ono očekujemo da postanemo pružatelji. Za sada bi se potrudili pokriti usluge terapije i zaposliti dodatni kadar“, pojasnila je Smajo.

Župan je prihvatio partnerstvo na ova dva projekta te na kraju izrazio uvjerenje kako će dodijeljena sredstva poslužiti svrsi, uz nadu kako će u budućnosti biti u mogućnosti i izdašnije pomoći udrugama.

Žinić je uručio i ugovore o financiranju programa i projekata osam zdravstvenih ustanova s područja županije ravnateljima Opće bolnice Dr. Ivo Pedišić Sisak, Neuropsihijatrijske bolnice Dr. Ivan Barbot Popovača, županijskih Zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za hitnu medicinu, Lječilišta Topusko te sisačkog, petrinjskog i kutinskog Doma zdravlja. Župan Žinić je pritom istaknuo kako županija svake godine nastoji u proračunu predvidjeti sredstva za ostvarivanje što kvalitetnije zdravstvene zaštite stanovnika županije za što je ove godine predviđeno 6,4 milijuna kuna.

„Vjerujem da će ova sredstva, koja i nisu baš mala, pridonijeti kvalitetnijoj zdravstvenoj zaštiti. Svaki kroz svoju zdravstvenu ustanovu, neki će dobiti malo više novaca, neki malo manje, ali veliki je to iznos za ovu godinu. Iz proračuna Sisačko-moslavačke županije, ukupno će kroz program javnih potreba u zdravstvu biti  potrošeno osam milijuna kuna. Danas ćemo potpisati, odnosno uručiti ugovore, u ukupnom iznosu od 6,4 milijuna kuna kroz ovih osam ustanova“, kazao je Žinić te se zahvalio ravnateljima na svemu što čine kako bi zdravstvena zaštita stanovnika na području županije bila primjerena, a pozvao ih je da se zajednički još i više angažiraju na pronalasku dodatnih sredstava čime bi kvalitetu zdravstvenih usluga podigli na još višu razinu.

U ime ustanova, Županiji se na potpori zahvalio ravnatelj sisačke Opće bolnice dr. Ivo Pedišić Tomislav Dujmenović.

„Gospodine župane ja se zahvaljujem u prvom redu vama i cijeloj Županiji na razumijevanju i brizi koju imate za zdravstvenu zaštitu odnosno zdravstvenu skrb svih žitelja naše županije, a isto tako i za brigu svih naših zdravstvenih ustanova. Naravno da će nam ova sredstva itekako pomoći da provedemo one programe koji se ne mogu financirati sredstvima iz HZZO-a, ali će pomoći  i da poboljšamo kvalitetu zdravstvene zaštite za sve žitelje Sisačko-moslavačke županije i velika vam hvala na tome“, rekao je Dujmenović koji je iskoristio priliku i kako bi sve pozvao na svečanost polaganja kamena temeljca za izgradnju središnjeg paviljona sisačke bolnice koja će se održati 4. travnja s početkom u 12 sati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here