Novi udar za ionako poluprazne novčanike građana. Nakon današnje sjednice Vlade, sigurno je da poskupljuje struja, a računi kućanstava koji imaju prosječnu potrošnju električne energije poskupjet će za dvadesetak kuna mjesečno. Prvi uvećani računi na adrese građana trebali bi stići već u 10. mjesecu.

Dugo odgađana odluka o poskupljenju struje danas je došla na dnevni red Vlade. Ono što se nagađalo, premijer Andrej Plenković danas je i potvrdio. Izjavio je da je Vlada odlučila kako je potrebno korigirati naknade za obnovljive izvore energije. Ona će biti 10,5 lipa po kWh. To je do sada bilo 3,5 lipe. Ova naknada nije povećavana protekle četiri godine. To su obveze koje postoje od prije. Povećat će se računi za struju, za otprilike 20 kuna, rekao je premijer Plenković. S obzirom na poreznu reformu, još uvijek će ti računi biti manji nego što su bili prošle godine u ovo doba, dodaje.  Istaknuo je i nadu da će Vlada do sredine 2019. biti u poziciji da ta tema više ne bude na dnevnom redu te da će se u razgovorima s društvima koja se bave obnovljivim izvorima energije pronaći i neki drugi načini kako bi se povećali prihodi za HROTE, koji isplaćuje te naknade.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike objašnjavaju kako je spomenuto poskupljenje potrebno jer ako do njega ne bi došlo, ne bi bilo novčanih sredstava kojim se struja otkupljuje proizvedena u obnovljivih izvorima, a u 2018. i 2019. godini neće doći do potrebe da se cijena još poveća. U Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) nisu zadovoljni što o poskupljenju struje saznaju tek dan prije početka primjene te odluke, koja će im troškove povećati za 15%. To je ozbiljan udar na poslovanje, navode u HUP-u. Vidjet ćemo gdje će se zaustaviti to poskupljenje, kazao je Davor Majetić, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ustvrdio je danas na svojoj Facebook stranici da je premijer Andrej Plenković obmanjivao javnost kada je početkom godine tvrdio da neće doći do povećanja cijene struje budući da je Vlada  na današnjoj sjednici odlučila povećati cijene, istaknuvši da je to novi udar na građane koji nema opravdanja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime