Povećan iznos minimalne plaće

428

Vlada je uredbom povećala minimalnu plaću za 5 posto, što je povećanje od 163 kune bruto (131 kunu neto), tako da će ona od iduće godine iznositi 42,9 posto prosječne plaće, a izmjenama Zakona o minimalnoj plaći predlaže se i da se rad nedjeljom i blagdanom te prekovremeni rad isplaćuje povrh te minimalne plaće.

Minimalna plaća će se tako od iduće godine u brutu povećati s 3276 kuna na 3439,80 kuna, što je 2752 kune neto, a troškovi poslodavca smanjit će se s 3839,47 kuna na 3735,62 kuna.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić ocijenio je kako je put do novog Temeljnog kolektivnog ugovora bio dug i težak, no izrazio je uvjerenje da su došli do kompromisnog rješenja koje ne zadovoljava sve zahtjeve, ali im se, koliko je Vlada mogla, maksimalno udovoljilo.

Zahvalio je svima na konstruktivnom dijalogu te za svibanj iduće godine najavio pregovore o osnovici, božićnici i regresu, koji su sastavni dio danas potpisanog ugovora.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić najavio je kampanju „Zaposli se u Hrvatskoj“ kojom će nezaposlenim građanima ponuditi mogućnost prekvalifikacije radi lakšeg zapošljavanja.

„Jasna je poruka da želimo u Hrvatskoj aktivirati hrvatske građane, a ono što nećemo moći, osigurat ćemo uvoznim kvotama“, rekao je ministar Marko Pavić, istaknuvši da se u prekvalifikacije krenulo u rujnu te da bi do travnja trebalo biti 8.000 ljudi osposobljeno za rad u traženim zanimanjima.

Pri odluci o minimalnoj plaći, kazao je ministar rada Marko Pavić, nastojali su zadovoljiti i poslodavce i sindikate, a daljnje poboljšanje očekuje usvajanjem paketa sektorskih potpora do sredine sljedeće godine.

„Intencija ove Vlade je podizanje minimalne plaće na 50% udjela u prosječnoj plaći, bez gubitaka radnih mjesta“, zaključio je ministar Pavić.

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here