Povijesni let – zahvaljujući dronu kirurzi spasili život pacijentici

549

Prvi puta u povijesti dronom je kirurzima u američkoj bolnici dostavljen organ za transplantaciju.

Dron je prešao put od gotovo pet kilometara i za to je bilo potrebno mnogo nove tehnologije uključujući prilagođeni dron koji može uz organ prevoziti i kamere i druge sustave za osiguravanje organa u letu i komunikaciju preko gusto naseljenog područja.

Za prijevoz organa koristili su posebno dizajnirani dron koji ujedno može održavati organ za transplantaciju u upotrebljivom stanju, a bio je opremljen i padobranom u slučaju zakazivanja letjelice.

U ovom pothvatu uspjeli su zahvaljujući suradnji kirurga, inženjera i Savezne uprave za letove, stručnjaka za osiguravanje organa, pilota i medicinskih sestara.

Primateljica bubrega bila je 44-godišnjakinja iz Baltimorea koja je na organ čekala osam godina. “Sve skupa je zadivljujuće. Prije nekoliko godina ovo nije bilo nešto na što biste računali”, kazala je pacijentica.

Prema mreži za donacije organa u SAD-u u 2018. evidentirano je 114.000 ljudi na listama čekanja. U 1,5 posto slučajeva organi nikad nisu došli do odredišta a gotovo četiri posto kasnilo je dva ili više sati.

Postoji ogromni potencijal za dostavu medicinskih potrepština dronovima, a u Africi dronovima su već dostavljena cjepiva.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here