Povlače se čaše za ‘to go’ kavu zbog utvrđene prisutnosti opasnog plina

68

Povlače se čaše za kavu “to go” od melamina s bambus vlaknima iz Kine zbog utvrđene migracije formaldehida, javljaju iz Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Radi se o bezbojnom plinu jakog mirisa koji se često nalazi u vodenim otopinama, odnosno pripravcima na bazi vode.

Formaldehid je nadražljivac koji može uzrokovati reakciju imunološkog sustava tijekom početne izloženosti. Akutna izloženost može jako nadražiti oči, nos i grlo te izazvati kašalj i teško disanje. Naknadno, izloženost formaldehidu može uzrokovati ozbiljne alergijske reakcije na koži, očima i dišnim putevima, te može izazvati probleme dišnih puteva nalik astmi, a može uzrokovati i iritaciju kože kao što su dermatitis i svrbež. Prema Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka (IARC), formaldehid je klasificiran kao kancerogen skupine 1, što znači da je dokazano kako može izazvati rak u čovjeka (rak nosa).

Kineske Čaše za kavu „to go“ od melamina s bambus vlaknima, koje se povlače su barkoda 10876319131022000399, LOT broja 71646971. Proizvođač je tvrtka NINGBO FUTURE IMPORT AND EXPORT Co. Ltd, Kina, a na tržište  Hrvatske proizvod stavlja tvrtka KIK Textilien und Non-Food d.o.o., Zaprešić.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 1935/2004 o materijalima i predmetima koji dolaze u dodir s hranom, navodi se u priopćenju. Obavijest se odnosi isključivo na proizvod s gore navedenim podacima, dodaje se.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here