Povratna naknada od 50 lipa ponovno će vrijediti i za ambalažu mlijeka i mliječnih proizvoda

212

Vlada je na sjednici odlučila izmijeniti odredbu po kojoj će povratna naknada od 50 lipa vrijediti i za ambalažu mlijeka i mliječnih proizvoda poput bočice jogurta.

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić naglasio je kako su se deseci milijuna komada plastične ambalaže u narednom razdoblju uklonila iz okoliša. Novost je da će povratna naknada vrijediti i za ambalažu pića volumena 0.2 litre.

Smanjuju se i manipulativne naknade koju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost isplaćuje prodavateljima i osobama koji upravljaju reciklažnim dvorištima, a koji otpadnu ambalažu od pića preuzimaju od potrošača ručno uz istovremeno povećanje naknade za preuzimanje otpadne ambalaže putem uređaja, dodao je ministar.

VEZANE VIJESTI
Kaufland od početka sljedeće godine iz prodaje povlači lagane plastične vrećice

Ova izmjena stupit će na snagu 1. siječnja 2021. godine.

To istovremeno znači i novi udar na potrošače jer će svi mliječni proizvodi i sokovi koji se toče u plastičnu i staklenu ambalažu poskupjeti za 50 lipa. Iz Udruge hrvatskih otkupljivača prerađivača mlijeka CroMilk kažu kako će ova promjena najviše pogoditi domaće proizvođače. Time će mlijeko iz domaće proizvodnje poskupjeti, a cijena uvoznog mlijeka, koje je uglavnom u tetrapak pakiranjima, ostat će znatno niža.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here