POZOR RODITELJI Otkrili smo zašto vaše kćerke ne žele brak i djecu

440

I sve se na kraju svodi na sreću.

Roditeljima je velika želja imati unuke koje će moći razmaziti i paziti kada im odrastu djeca, pa tako njihova djeca i često čuju pitanja – kad ćeš se udati/ženiti ili kad ćeš nam roditi unuku/a?

Iako nada roditelja nikad ne prestaje, novo istraživanje je dokazalo da ako vam kćerka kaže da neće imati djecu ima za to jako dobar razlog.

Naime, žene koje se nisu udale i nemaju djecu najsretnija su podgrupa u populaciji, a statistički gledano i žive dulje od ostalih.

Profesori bihevioralnih znanosti na Londonskoj školi ekonomije (LSE) Paul Dolan ističe da mladima brak i podizanje djece više ne donosi istu sreću kao nekada.

Sreća osoba u brakovima ovisi o njihovim supružnicima, odnosno o tome je li njihov partner provodi s njima vrijeme i koliko razgovaraju. Kad partnera nema – vrlo su nesretni. Takve tvrdnje profesor Dolan objašnjava podacima koje je prikupljao tijekom duljih razdoblja, no ipak – za muškarce se pak odnose drugačija saznanja.

VEZANE VIJESTI
Hrvatska se rasipa, 1. siječnja 2019. zabilježeno 4,076.200 stanovnika

Muškarci imaju veću korist od braka jer im koristi “smirivanje” koje on donosi, manje riskiraju, više zarađuju i žive nešto dulje. S druge strane, pripadnice nježnijeg spola sve to “moraju trpjeti”, a usto im je životni vijek kraći nego što bi bio da se nisu udavale.

U svojoj novoj knjizi pod nazivom “Happy Ever After” iznosi rezultate istraživanja što ih je provela tvrtka “American Time Use Survey”. Anketom su uspoređeni razina uživanja i nezadovoljstva među muškarcima i ženama, bez obzira na to jesu li bili vjenčani, slobodni, razvedeni ili su im supružnici preminuli.

VEZANE VIJESTI
MIT RAZBIJEN: Kasnovečernji obrok neće vam prouzročiti veće probleme!

Rezultati su pokazali da su oni koji su bili u braku sretniji od onih koji nisu izgovorili sudbonosno “da”, ali samo ako partner nije bio prisutan u istoj prostoriji. Osobe koje nisu bile u braku rjeđe su iskazivale nezadovoljstvo životom od pojedinaca koji su odgovor o sreći dali u trenutku kada u prostoriji nije bio prisutan njihov supružnik.

Ostale su studije pokazale korisne strane braka i kod žena i kod muškaraca kada su posrijedi bili zdravlje i financije. Dolan je to pojasnio većim prihodima i međusobnom emocionalnom potporom, što onima u braku pruža veću spremnost na potencijalne rizike te spremnost da potraže liječničku pomoć. Tako brak muškarcima donosi puno više koristi kada je posrijedi zdravlje jer ne “srljaju” u rizike kao u samačkom mladalačkom razdoblju, dok ženama bračni status ne pomaže u zdravlju. Naprotiv, među udanim pripadnicama ljepšeg spola u srednjim godinama evidentiran je povećan rizik od raznih bolesti, fizičkih ili mentalnih, u usporedbi sa ženama koje se nisu udavale.

VEZANE VIJESTI
PREDOBRO ZA SMEĆE - Koliko dugo možete čuvati određene namirnice?

I premda je dobrobit samačkog načina života žena bez djece dokazana, i dalje vlada uvriježeno mišljenje da su brak i djeca siguran znak uspjeha, što upućuje na to da i u modernim vremenima još uvijek vlada stigma zbog koje se mnoge neudane žene osjećaju nesretno i neispunjeno.

Ako ste muškarac trebali biste se vjenčati, a ako ste žena, bolje nemojte.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here