Predstavljen najveći infrastrukturni projekt u povijesti grada Kutine

U Kutini održana prva konferenciju za medije projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kutina“

84

U Kutini je 28. srpnja održana prva konferenciju za medije projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kutina“ ukupno vrijednog nešto više od 488 milijuna kuna.

Riječ je o jednom od najvećih projekata u povijesti na području Moslavine koji se realizira sufinanciranjem iz EU fondova, nacionalnih sredstava i sredstava jedinica lokalne samouprave.

Potpisani su i prvi ugovori s izvođačima radova te se uskoro očekuje i početak njihove provedbe. Ugovore vrijedne 185 milijuna kuna je s izvođačima, Aquatermom iz Karlovca, Elektrocentrom Petek iz Ivanić Grada i Vodoprivredom Novska potpisao direktor tvrtke Moslavina Mijo Šepak koji je istaknuo kako su uspješnom pripremom i prijavom projekta osigurali bespovratna sredstva Europske unije.

ugovori aglomeracija kutina 002

Šepak je održao i prezentaciju projekta koji obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju sustava javne vodoopskrbe na području grada Kutine i širem području grada – izgradnju 49 588 metara i rekonstrukciju 28 814 metara cjevovoda vodoopskrbe, izgradnju uređaja za kondicioniranje pitke vode Ravnik II, izgradnju i rekonstrukciju sustava javne odvodnje –  izgradnju 38 268 metara i rekonstrukciju 13 339 m kanalizacijskih kolektora te nadogradnju UPOV-a Kutina 23 000 ES na III. stupanj pročišćavanja.

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić istaknuo je kako će se realizacijom ovog projekta građanima osigurati standard koji zaslužuju.

„Danas je zaista veliki trenutak za grad Kutinu jer potpisujemo ugovore o početku radova na komunalnoj infrastrukturi koji vrijede skoro 500 milijuna kuna. Najveće je to ulaganje u komunalnu i infrastrukturu u povijesti Kutine nakon izgradnje Petrokemije. Ovaj projekt, osim financijske važnosti, važan je i stoga što će naša prigradska naselja napokon dobiti vodovodnu mrežu“.

Na konferenciji je nazočio i sisačko – moslavački župan Ivo Žinić koji je zahvalio svima koji su sudjelovali na ovom značajnom projekt.

„Možda ovog trena nismo niti svjesni koliko je taj projekt važan za razvoj Kutine, Popovače, Lipovljana, čitave Moslavine. To je nešto će pridonijeti da u samo 36 mjeseci ili čak kraće dobijemo modernu vodovodnu mrežu i odvodnju na području grada Kutine i okolice. Mnogi stanovnici okolnih naselja nisu imali gradsku vodovodnu mrežu, a i tamo gdje su je imali, postojale su određene teškoće. A znamo kako su za život najvažnije tri infrastrukturne stvari: voda, struja i ceste. Upravo na tome je ova jedinica lokalne samouprave unazad tri godine jako puno napravila“.

Voditelj Sektora korištenja voda u Hrvatskim vodama Đino Zmijarević kazao je kako je provođenje ovog projekta jako dobra vijest za Moslavinu, ovaj kraj, ali i Hrvatske vode te nadležno Ministarstvo.

Elizabeta Kos, pomoćnica ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića istaknula je kako se radi o iznimno kompleksnom projektu koji obuhvaća čak 11 ugovora, a nakon Petrinje i Novske, treći je takve vrste u Sisačko – moslavačkoj županiji.

Dodajmo kako će realizacija ovog projekta rezultirati s mogućnošću priključenja gotovo pet tisuća stanovnika na vodoopskrbnu mrežu i 4,5 tisuća stanovnika na sustava za odvodnju. Osim što će građani dobiti bolji standard života, projekt je preduvjet i za snažniji razvoj gospodarstva, uvjereni su u Gradu Kutini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here