Predstavljeni film i knjiga „Maribor: najveće stratište Hrvata“

256

U ponedjeljak 12.ožujka 2018. u 18,00 sati, u u maloj dvorani Hrvatskog doma u Petrinji predstavljena je knjiga i dokumentarni film „Maribor: najveće stratište Hrvata“ Romana Leljaka, istraživača partizanskih zločina nad zarobljenicima i civilima na području Slovenije nakon završetka II. svjetskog rata. Podsjetimo, javnosti je otkrio strašnu istinu o Hudoj Jami…

Maribor je izabran za stratište mnogih vojnih zarobljenika i civila koji su zaustavljeni na putu prema Austriji, kamo su pošli u nadi da će ih savezničke postrojbe zaštititi. S obje strane današnjeg autoputa, u Teznu kod Maribora, u nekadašnjem tenkovskom rovu u svibnju 1945. bez ikakvog suda, okrutno je smaknuto oko 30.000 Hrvata. Bili su krivi samo zato što su se našli u redovima poražene vojske. Na 72 m rova, otkopano je 1179 posmrtnih ostataka koji su pokopani u zajedničkoj grobnici. I to je sve. Iako se tu i tamo od nositelja vlasti čuje deklarativna podrška istraživanju istine o ovim zločinima, Hrvatska do danas nije napravila ni spomen obilježje tim žrtvama. Leljak naglašava činjenicu da ne poznaje niti jednu državu, osim Slovenije i Hrvatske, a da nije pokopala svoje mrtve. „Osnovno, pijetetno, kulturno, kršćansko bi bilo da sve te ljude s poštovanjem pokopamo, da im vratimo dostojanstvo, da barem imaju grob“, rekao je Leljak.

Tijekom večeri posebno je progovorio o arhivskoj građi NDH koja se dan danas čuva u Vojnom arhivu u Beogradu. Nedavno je napisao pismo hrvatskoj Predsjednici, a koje su prenijeli neki mediji, u kojem ističe da se ta građa mora vratiti u Hrvatsku. Uspio je naći mnoštvo dokumenata koji mu sada koriste u novom projektu, a to je istina o Jasenovcu. Smatra da kao pojedinac sigurno neće moći to do kraja rasvijetliti, ali vjeruje da će dokumentacija do koje je došao baciti drugačije svjetlo na ovo osjetljivo povijesno pitanje. Na novu knjigu i film ne bismo trebali dugo čekati. I sinoć su se po prihvatljivim cijenama mogle nabaviti knjige ovog autora što je, zapravo, materijalna potpora njegovom daljnjem radu.

Na pitanje u kojoj mu je mjeri dopušteno koristiti arhivsku građu u Srbiji, odgovara da je izvan Hrvatske i Slovenije dokumentacija starija od 30 godina na raspolaganju istraživačima. Do dragocjenih podataka došao je uglavnom kopirajući dokumentaciju pohranjenu u beogradskim arhivima iz vremena II. svjetskog rata i Nezavisne Države Hrvatske.
Tribinu je organizirala dr.Viktorija Kaleb koja je u izjavi za medije naglasila da je to njezin privatni politički angažman, dio je njezine političke aktivnosti kao nositeljice nezavisne liste, a ne kao zamjenica gradonačelnika. Najavila je slijedeću tribinu koja će biti održana u utorak s temom Istanbulske konvencije.

Sinoć su mnogi doma otišli potreseni filmom i izlaganjem Romana Leljaka. Ostaje nam vjerovati da će, prije ili kasnije, doći vrijeme za istinu. Neki će ga dočekati. Na žalost, istina ni danas nije na cijeni, a oni koji se bore za nju, uvijek je skupo plaćaju. Neki prizori iz filma i izgovorene rečenice podsjetile su na bliske godine Domovinskog rata…Samo da se povijest ne ponovi…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here