Premijer Milanović poručio ministrima da ‘posiju sjeme za dobivanje novog mandata’

296

U petak na sjednici Vlade premijer Zoran Milanović pozvao je ministre i poručio im da da svojim radom u 2015. godini “posiju sjeme za dobivanje novog mandata” vladajuće koalicije te najavio da će politički credo njegove Vlade i dalje biti vladavina prava i obračun s korupcijskom hobotnicom.

Milanović se našalio i rekao :”Energično, strpljivo i razumno, što je podstrek da završimo ovaj mandat i posijemo sjeme novog mandata”, što je izazvalo smijeh svih ministara.

Milanović naglašava da će Vlada nastaviti “obračun s korupcijskom hobotnicom” koja još uvijek nije iskorijenjena.

“Još uvijek stanuje sa svim stanarskim pravima potpuno zaštićena u nekim organizacijama”, rekao je Milanović dodavši kako i dalje neki političari pružaju otpor kada se istaknuti članovi njihovih stranaka nađu na udaru zakona, odnosno DORH-a i USKOK-a.

“Praktički pružaju otpor, prijete DORH-u i kažu da svoje ne daju. Takvi se slikaju uz bok i uz rame predsjedniku i predsjednicima stranaka u Hrvatskoj. Ništa se nije promijenilo, sve je isto”, ustvrdio je Milanović.

“Nama je vladavina prava politički credo i ako u tome netko od tzv. naših mora platiti cijenu – platit će je. Tome nismo stajali na putu, osobno nisam stajao na putu i nećemo stajati na putu”, poručio je premijer.

Druga strana, rekao je, to prezire. “I to je bit političke borbe u Hrvatskoj danas i to je ta podjela, nažalost, u političkom smislu, na nas i na njih”, ustvrdio je.

Smatra da dio hrvatskih birača “prašta ono što ne bi trebalo praštati i pravi se da to ne postoji” dok je, s druge strane, vladajuća koalicija “izvrgnuta najvišim kriterijima, strogim procjenama i prosudbama”.

“Nama se ne prašta. Neka tako ostane i u 2015. godini. Mi idemo dalje na ovakav način”, rekao je Milanović.

Premijer je podsjetio na neke socijalne i razvojne mjere koje stupaju na snagu ove godine, izdvaja tako nove porezne stope koja će, kaže, jednom brojnu građana omogućiti nešto veće prihode.

“To je ciljana, svjesna mjera koja je dugo bila promišljanja i nije bez svojih posljedica, ali smo se na nju odlučili”, rekao je. Dodaje i oprost dugova ispod 10.000 kuna najsiromašnijim građanima, što će olakšati život značajnom broju ljudi.

Također je spomenuo novi sustav obračuna poreza na dodanu vrijednost za male poduzetnike koji imaju godišnji promet do tri milijuna kuna, što bi trebalo olakšati poslovanje značajnom broju ljudi.

“To je također mjera za koju je trebalo donijeti odluku. O njoj se dugo pričalo, ali ni jedna Vlada nije imala petlje i hrabrosti i vizije da ju donese. Mi smo je donijeli”, istaknuo je.

Iako će sve te mjere imati učinak na proračun, Milanović smatra da se isplatilo donijeti sve te mjere jer će imati učinak na proračun i izazvati pozitivan kontraučinak, tj. povećanje potrošnje.

 

Foto: Patrik Macek/ PIXSELL

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime