Preminuo izumitelj opcija cut, copy i paste

545

Ako se svakodnevno služite računalom, teško je zamisliti i najjednostavnije radnje bez opcija cut, copy i paste. Iza tog nekada revolucionarnog izuma, a danas jedne od osnovnih funkcija, stoji IT stručnjak Larry Tesler.

Tesler je preminuo prije nekoliko dana u 74. godini života, prenosi UNILAD.

Rođen je u New Yorku 1945. godine. Studirao je informatiku na Sveučilištu Stanford u Kaliforniji, a svoj rad posvetio je odnosu čovjek – računalo.

Zaslužan je i za brojne druge alate kojima se koriste velike tvrtke kao što su Amazon, Apple, Yahoo i Xerox Palo Alto Research Center (PARC).

Teslerova hvalevrijedna karijera započela je upravo u Xeroxu, ali ni drugim velikim IT tvrtkama nije trebalo dugo da prepoznaju njegovu kvalitetu. Steve Jobs uočio ga je još 1980, a za Apple je radio dugih 17 godina. Upravo u Applu je osmislio naredbe cut, copy i paste koje su izašale na liniji računala Macintosh 1983. godine.

Usprkos velikim postignućima, Tesler je uvijek ostao skroman: “Pogrešno sam identificiran kao otac grafičkog korisničkog sučelja za Macintosh. Međutim, test očinstva mogao bi me izložiti kao jednog od njegovih mnogih djedova i baka”.

Komentirajući prirodu Silicijske doline još 2012, za BBC News je izjavio: “Nakon što ste zaradili nešto novaca, ne idete u mirovinu. Vrijeme trošite na financiranje drugih tvrtki. Postoji vrlo jak element uzbuđenja kada možete podijeliti ono što ste naučili s novom generacijom”.

Tesler je najvjerojatnije došao na ideju za opcije cut, copy i paste nadahnut starom metodom kojom su ljudi doslovno rezali dio papira s napisanim tekstom i lijepili ga tamo gdje je potrebno.

Sada znate i tko stoji iza opcija koje koristimo svakodnevno, ne razmišljajući o tome da to nekada nije postojalo, ukoliko do sada niste znali.

 

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime