Preminuo Oliver Dragojević

720

Legendarni splitski pjevač Oliver Dragojević preminuo je jutros oko 5 sati u splitskoj bolnici u svojoj 71. godini života.

Pjevač je bolovao od karcinoma pluća, a posljednje mjesece života provodio je na kemoterapijama i u krugu obitelji i prijatelja.

Oliver Dragojević rođen je u Splitu. Podrijetlom je iz Vele Luke na otoku Korčuli gdje je proveo djetinjstvo. U Splitu je pohađao glazbenu školu u kojoj je najprije učio glasovir, a potom klarinet i gitaru. Prvi susret s glazbom bio mu je u petoj godini kad je od oca Marka na poklon dobio usnu harmoniku kojom je zabavljao djecu iz svoje ulice, te putnike na brodu na čestoj relaciji Split – Vela Luka. Prvi estradni nastup bio mu je na splitskom dječjem festivalu 1961. g. s popularnom pjesmicom “Baloni. Istovremeno s bratom Aljošom snimio je tada poznate svjetske hitove.

VEZANE VIJESTI
Petrinja zapjevala Olivera

Prvu nagradu publike osvojio je 1974. godine skladbom “Ča će mi Copacabana”, nakon čega je ponovno uspostavio suradnju sa Zdenkom Runjićem i na Splitskom festivalu 1975. pjevao šansonu “Galeb i ja, ultimativni zgoditak i početak višegodišnje plodonosne suradnje najnakladnijeg i najnagrađivanijeg autorsko-izvođačkog dvojca.

Osvojivši najprestižnije festivalske i diskografske nagrade, Oliver je bio i laureat prve dodjele Hrvatske diskografske nagrade Porin koja je dobrano prošla u znaku njegove izvedbe Gibonnijeve Cesarice. Osam dobivenih Porina te odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, samo su neka od brojnih Oliverovih priznanja.

VEZANE VIJESTI
KONCERT Petrinja pjeva Olivera!

Oliver je za svoju publiku posljednji put pjevao u listopadu prošle godine kada je nastupio na splitskom HNK na koncertu “Vjeruj u ljubav” organizaciji Županijske lige za borbu protiv raka, bolesti od koje je i sam obolio.

Foto: Službena Facebook stranica Olivera Dragojevića

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here