Preventivom protiv pojave afričke svinjske kuge u RH

U cilju podizanja svijesti za sprječavanje pojave afričke svinjske kuge, u Sisku održana edukativna radionice za lovce, lovačke udruge i trgovačka društva koja gospodare s lovištima

467

Sisačko-moslavačka županija je, u suradnji s HGK Županijskom komorom Sisak, 27. veljače organizirala edukacijsku radionicu s ciljem upoznavanja lovoovlaštenika s Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i važnosti ranog otkrivanje unosa virusa afričke svinjske kuge na području Republike Hrvatske.

S tim se ciljem, od početka veljače, širom Hrvatske provode edukativne radionice za lovce, lovačke udruge i trgovačka društva koja gospodare s lovištima, pojasnio je prilikom održavanja radionice u Sisku Domagoj Križaj, viši savjetnik specijalist u Sektoru lovstva Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije.

„Tema radionice je podizanje svijesti o afričkoj svinjskoj kugi, bolesti koja se nezaustavljivo širi Europom i koja izuzetno ugrožava svinjogojski sektor, ali i lovstvo po pitanju divljači, odnosno divljih svinja. Ova radionica prvenstveno je namijenjena lovcima jer su lovci prva crta obrane. Lovci su ti koji će se prvi susresti s mogućnošću pronalaska trupala, lešina životinja koje bi mogle širiti afričku svinjsku kugu u Hrvatskoj. Hrvatska je za sada rizična zemlja. Nema zaraze, ali je općenito i u Hrvatskoj i u Europskoj uniji da se opasnost od afričke svinjske kuge podcjenjuje. To je virusna zarazna bolest divljih i pitomih svinja za koju nema lijeka, a od zaražene populacije, 95% tih životinja ugine u roku od pet do sedam dana. Dakle, izuzetno je opasna i jako, jako velika prijetnje i lovstvu i svinjogojskoj industriji“, kazao je Križaj.

Sudionike radionice pozdravio je zamjenik sisačko – moslavačkog župana Roman Rosavec koji je pojasnio da je Županija, kao odgovorni upravitelj lovištima, organizirala ovu radionicu za sve lovoovlaštenike s područja županije.

„U Republici Hrvatskoj još nije zabilježen niti jedan slučaj ove vrste oboljenja, no pokazatelji te bolesti kažu da, ako dođe do njene pojave, ona može imati smrtne posljedice i za stanovništvo. Kako bi se preventivno djelovalo, Ministarstvo poljoprivrede je donijelo uredbu kojom se nastoji regulirati brojnost populacije divljih svinja te tako spriječiti mogućnost da se bolest prenese na onu najranjiviju skupinu, a to su pitome svinje, što može dovesti i do potencijalne zaraze i smrtnosti kod ljudi. Nadam se da će se ovom uredbom uspjeti izregulirati brojnost populacije u našim lovištima. Županija raspolaže s 28 državnih i 38 zajedničkih lovišta. Ovdje smo pozvali sve koncesionare lovišta i sve zainteresirane za ovu problematiku i vjerujemo kako će dobiti sve potrebne informacije vezane uz ovu virusnu zaraznu bolest domaćih i divljih svinja“, poručio je Rosavec.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here