Prihodi IS-a pali za 30 posto u devet mjeseci

61

Prihodi džihadističke skupine Islamska država pali su za oko 30 posto od prošle godine, primoravajući ekstremističku organizaciju da uvede nove poreze na teritorijima pod svojim nadzorom, među kojima taksu na satelitske antene, po studiji objavljenoj u ponedjeljak.

“U ožujku 2016. mjesečni prihodi Islamske države pali su na 56 milijuna dolara”, izjavio je Ludovico Carlino, glavni analitičar pri IHS Jane’s, specijaliziranom institutu koji redovito objavljuje izvješća o teritorijima pod dominacijom IS-a.

“Polovicom 2015. ukupni mjesečni prihodi Islamske države bližili su se 80 milijuna dolara”.

VEZANE VIJESTI
Poduzetnici iz Zagrebačke županije prema ukupnim prihodima na 2. mjestu u RH

Izvješće IHS-a koje se temelji na informacijama s društvenih mreža i iz izvora prisutnih u Siriji i Iraku govori i o tome da je naftna proizvodnja u zonama pod jarmom džihadističke skupine smanjena s 33.000 na 21.000 barela dnevno.

Ti su gubici povezani sa zračnim napadima koalicije predvođene SAD-om i Rusijom.

Po IHS-u, IS je izgubio oko 22 posto svojeg teritorija tijekom zadnjih 15 mjeseci te obuhvaća samo šest milijuna osoba, nasuprot prethodnih devet. Njegova fiskalna baza je dakle smanjena.

VEZANE VIJESTI
Poduzetnici iz Zagrebačke županije prema ukupnim prihodima na 2. mjestu u RH

“Islamska država povećava trenutno poreze na bazične usluge i traži nove načine da dobije novac od stanovništva”, po Carlinu.

Izvor: Hina

Loading...
Mateja Feljan
Studentica Mateja Feljan rođena je 28. rujna 1991. godine i znatiželjna od djetinjstva s pisanjem prvih priča počela je još u osnovnoj školi. Pohađala je novinarsku grupu u kojoj se zaljubila u novinarstvo i na to gleda kao na preteču ‘pravom’ novinarskom poslu koji sada radi..

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here