Skoro svaka priprema zimnice ima nezaobilazni ajvar no neki zminicu ne mogu zamislite bez ljutenice koja je okusom dosta slična ajvaru. Oni koji vole pikantne dodatke hrani svakako ovo trebaju probati.
Evo kako se radi:
Sastojci
2 kg rajčice
200 ml vinskog octa
400 ml ulja (može i malo manje slobodno)
250 g šećera
1 malo pakiranje mljevenog papra
1/2 kg ljute papričice
1,5 kg slatke paprike-svježe
po ukusu soli
5 češnjava šešnjakaa
1 konzervans
1.Rajčice preliti vrelom vodom, oljuštiti i isjeći na 4 dijela. Staviti u posudu u kojoj će te kuhati, dodati vinski ocat, ulje, šećer i mljeveni papar. Promiješati sve, staviti kuhati. Kad počne da vrije, neka vrije 1h.
2. Za to vrijeme samljeti svježe ljute papričice na mašini za meso, također i slatku papriku samljeti, dodati u posudu i pustiti da se kuha još 1,5 h, uz povremeno miješanje.
4. Pred kraj kuhanja posoliti po ukusu, malo po malo, probati kakvog je okusa, a zatim dodati i češnjak sitno isjeckani i jedan konzervans na kraju. Dobro sve izmiješati.
5. Tegle malo zagrijati u vrućoj pećnici ili vrućoj vodi, izvaditi ih i puniti vrućom ljutenicom. Tegle odmah zatvorite metalnim poklopcima i okrenite ih naopako da odstoje nekih 15-20m min, a zatim okrenuti i ostaviti da se ohlade. Stavite staklenke negdje u ostavu gdje i inače čuvate zimnicu.
Po ukusu, možete smanjiti količinu ljutih papričica. Također, ako ne volite previše masno, smanjite ulje na recimo 300 ml, ili kasnije kad otvorite teglu odbacite višak ako mislite da treba. Za one koji vole ljuto, ovo je pravi delicija!
Dobar tek.