Priroda pobrkala godišnja doba! Na Sljemenu pada snijeg

740

Nevrijeme koje se od nedjelje proteže na veći dio Hrvatske i dalje nas uspjeva iznenaditi. Obilna kiša te jak i olujan vjetar lomio je grane drveća, rušio stabla i stvarao materijalne štete. Promet je bio prekinut, a bilo je problema i s opskrbom električnom energijom.

Dok kiša ne prestaje padati, u gorju je zabijelilo. Obilnije oborine moguće su u najsjevernijim krajevima. Tako se bijelo jutro u svibnju može vidjeti na Sljemenu, Zavižanu i na sjeverozapadu Gorskom kotara.

Duž obale većinom je sunčano, uz malo kiše, dok bura pojavača dojam hladnoće. Oborine će u unutrašnjosti biti i u nastavku dana, ali će navečer i u noći slabjeti.

VEZANE VIJESTI
Snijeg zabijelio dio Dalmacije, u nekim mjestima odgođena nastava

U nastavku tjedna očekuje se promijena vremena nabolje. Za vikend će tako temperature biti primjerenije dobu godine u kojem se nalazimo, oko prosječnih svibanjskih. No, to se neće dugo zadržati. Kiša i pljuskovi nas očekuju krajem nedjelje, a nastavit će se i u ponedjeljak.

Sve do kraja svibnja, barem tako u ovim trenucima pokazuju prognostički materijali, bit će promjenjivo, povremeno uz kišu i pljuskove.

Zbog obilne kiša naglo su porasli vodostaji rijeka, osobito slivova Kupe i Une, a bilo je i bujičnih poplava.

VEZANE VIJESTI
Strože kazne za neočišćena vozila!

Sve je to posljedica, navode na stranicama DHMZ-a snažne ciklone sa središtem iznad južne Italije i jake anticikone nad sjeverozapadnom Europom. Između ta dva sustava u ponedjeljak su nastale velike razlike u tlaku zraka uz pritjecanje hladnog zraka sa sjevera, dok je ciklona nad Hrvatsku donosila s juga veliku količinu vlage. Izdana su upozorenja na Meteoalarmu za obilne oborine uz mogućnost bujičnih i riječnih poplava, te na jak i olujan, na sjevernom Jadranu i orkanski vjetar, a poslana su i upozorenja nadležnim službama civilne zaštite.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here