Produljuje se samoizolacija bliskih kontakata na 14 dana: Noćni klubovi vrelo zaraze

Došli smo do blagog porasta incidencije u Hrvatskoj, a sve je komentirao i nezadovoljni Kaić

551

Zbog sve veće zastupljenosti delta varijante koronavirusa u Hrvatskoj i Europi, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je jučer nove preporuke o postupanju prema kojima se mjera samoizolacije za bliske kontakte oboljelih produljuje na 14 dana.

Kako se ističe u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama epidemiološke službe HZJZ-a, zdravstveni nadzor u karanteni/samoizolaciji bliskih kontakata produljuje se s dosadašnjih 10 na 14 dana od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

Takva je odluka donijeta uzimajući u obzir sve veću zastupljenost delta varijante u Hrvatskoj i u cijeloj Europi te blagi porast incidencije u Hrvatskoj.

Nadalje, uzimajući u obzir novije podatke o pretpostavljenom trajanju imuniteta nakon preboljenja i nakon cijepljenja te oskudne podatke iz praćenja trajnosti zaštite kod osoba koje su preboljele i učinkovitosti cjepiva kod osoba koje su cijepljene, nove su preporuke HZJZ-a da se izuzeće od karantene i potrebe za PCR testiranjem kod asimptomatskih cijepljenih osoba promjenjuje tek 14 dana nakon završetka cijepljenja a ne, kao do sad, odmah nakon završetka cijepljenja.

Također, izuzeće od karantene i potrebe za PCR testiranjem asimptomatskih osoba produljuje se na devet mjeseci od dovršetka cijepljenja ili od početka bolesti, a isto se kod asimptomatskih osoba koje su preboljele i primile jednu dozu cjepiva primjenjuje i na osobe koje su cjepivo primile unutar osam mjeseci od početka bolesti te vrijedi devet mjeseci od primitka cjepiva.

Situaciju je prokomentirao epidemiolog Bernard Kaić koji je nezadovoljan stanjem pandemije u Hrvatskoj zbog čega šalje upozorenje.

Foto ECDC

Naime, od jučer je cijela hrvatska obala na koronakarti ECDC-a u narančastoj boji, a novu situaciju i kako spriječiti da Hrvatska ode u crveno, zbog čega bi nam mogla propasti cijela sezona, komentirao je epidemiolog Kaić za Index navodeći da je potrebno zatvoriti klubove na obalama jer, kako mu je dojavljeno, navodno smo izvoznici korone. Također, istaknuo je kako se na brojnim mjestima duž obale na pridržava epidemioloških mjera pri čemu ljudi ulaze u dućan bez maski, ne pridržavaju se razmaka i slično.

Poručio je da se ništa bitno neće promijeniti sve dok smo u narančastoj boji, ali ako odemo u crveno, zemlje će svojim građanima preporučiti da ne idu u Hrvatsku.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime