Prof.Renata Fridrih približila nam je sve o inovativnom projektu obučenih pasa prema holističkom pristupu, prvi takav u svijetu

187

Renata Fridrih, prof. Defektolog, ali Renata je prije svega majka te uvijek ističe da je njezin životni učitelj sin Leo koji je rođen sa Down sy. i težom prirođenom srčanom greškom, a koji svojom prisutnošću pokreće mnoge aktivnosti jer učenje na vlastitom iskustvu je uvijek najteži put. Zajedno su postigli iznimno mnogo uz veliki broj pozitivnih rezultata što je utjecalo na njezin osobni rast i razvoj.

Prof. Fridirh od 1997.g. također je i Predsjednica udruge Društvo Naša djeca Sisak, a od samog osnutka radi u Poliklinici za zaštitu djece i mladih grada Zagreba. 

Inovativnost i kreativnost uz visoke kompetencije i socijalnu osjetljivost i u novom vremenu slijedom potreba populacije u Sisačko – moslavačkoj županiji iznjedrilo je mnoge programe za potrebe socijalno ranjive skupine korisnika svih dobnih skupina (pomoćnik u nastavi , patronažni rad sa djecom u udomiteljskim obiteljima, poticanje i prihvaćanje multikulturalnosti, programi prevencije nasilja među djecom i u obitelji, preventivni programi, pet terapija (terapijsko jahanje). Ono što je trenutno najaktualnije, posebno, a po svim informacija kroz emisiju i više nego korisno, je rad i razvoj na inovativnom projektu obučenih pasa prema holističkom pristupu (AAI,AAT). Prvom takvom projektu/pristupu u svijetu. Iz tog razloga u naš studio s prof.Renatom stigli su Švrčo i Čičo, jedni od obučenih pasa kroz ovaj projekt. Renata ističe kako su pravi začetnici cijele ove priče zapravo njezin sin Leo te nećakinja Dina.

Uz neposredan rad sa djecom i mladima , autor i koautor je stručnih i znanstvenih radova, te koautor stručne literature u području logopedije, dobitnica je priznanja za rad u multidisciplinarnom timu i volonterski rad. Članica je Prosudbene komisije u cilju humanizacije bolničkog liječenja djece. Kroz sve to prof. Renata naglašava kako sve što radi, čini, kako djeluje, je njezin životni poziv te sve radi iz srca, a već sa dvanaest godina točno je znala što želi biti u životu. 

Priča koju vam donosimo kroz ovu emisiju je u isto vrijeme i lijepa i teška, ali kako sama draga i pozitivna Renata kaže, citirat ćemo njezin moto: “„Nesebično darivati druge izniman je dar, a srce svakoga postaje veće kroz iskustvo koje nas oplemenjuje“. 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here