Proglašena elementarna nepogoda za Samobor i dio općine Pisarovina

463

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za područje grada Samobora (dio brdskog područja grada Samobora, naselja Grdanjci, Gabrovica, Hamor, Dubrava Samoborska (odvojak Rešetari), Rude, Cerje, Pavučnjak te područje Žumberka) i dio općine Pisarovina nastalu početkom listopada, a osobito u razdoblju od 14. do 22. listopada 2015. godine uslijed poplava, odnosno obilnih kiša.
Velika količina oborina na području grada Samobora uzrokovala je nastanak velikih bujica, otvaranje klizišta, plavljenje kuća i oštećenja komunalne infrastrukture. Na području općine Pisarovina vodostaj rijeke Kupe dosegao je visinu od 765 cm što je drugi po veličini vodostaj otkad postoje mjerenja, a poplavljeno je nekoliko stambenih i gospodarskih objekata kao i poljoprivredne površine.
Nakon Županove Odluke o proglašenju elementarne nepogode, povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dužna su odmah, a najkasnije u roku od 8 dana od proglašenja elementarne nepogode, izraditi izvješće s procjenom ukupne štete te ga dostaviti Županijskom povjerenstvu koje će potom zbrojene podatke dostaviti Državnom povjerenstvu. Također, Grad Samobor i općina Pisarovina dužni su od ukupno procijenjene štete u Registar šteta u poljoprivredi unijeti procijenjenu poljoprivrednu štetu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime