Simboličkim rezanjem vrpce te pritiskom tipke na računalu koje nadzire rad postrojenja, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i načelnica Općine Hrvatska Dubica Ružica Karagić pustili su 14. studenoga u probni rad pročišćivač otpadnih voda u Hrvatskoj Dubici. Đuroković je podsjetio kako je projekt započeo još 2007., bilo je određenih poteškoća, no izrazio je zadovoljstvo što je uređaj napokon dovršen i pušten u rad.

„Najvažnije da završavamo započete investicije. Nažalost ovaj projekt je započeo još davne 2007. godine da bi bila zapravo obustavljena 2013. godine. Hrvatske vode su zajedno s Komunalcem i Općinom Dubica iznašli dodatna sredstva od milijun i pol kuna kako bismo uspjeli u cijelosti dovršiti uređaj ukupne vrijednosti 8,4 milijuna kuna. To je doprinos čistoj Uni, ali isto tako znači i mogućnost odvodnje otpadnih voda s područja Dubice kako bi i građani  Dubici imali dobre uvjete i kvalitetan i zdrav život. Dodatno ćemo osigurati sredstva za iduću godinu u iznosu od dva milijuna kuna kako bismo dogradili kanalizacijski kolektorski sustav kako bismo što više otpadnih voda zbrinuli ovdje na uređaju koji je sada u probnom radu“, rekao je Đuroković i dodao kako imaju još toga za napraviti kako bi uređaj dosegnuo puni kapacitet, ali naglasio je kako nema razloga da se u idućoj godini kanalizacijski sustav zbrinjavanja otpadnih voda na području Hrvatske Dubice u cijelosti ne dovrši.

 

Vrijedan infrastrukturni projekt u ovoj općini, osigurat će kvalitetno zbrinjavanje otpadnih voda, kapacitet mu je i veći nego su trenutačne potrebe Hrvatske Dubice, ali predstavlja ulaganje u budućnost, a jamči i očuvanje čistoće rijeke Une. Potvrdila je to i načelnica Općine Ružica Karagić.

„Ovaj pročišćivač od velike je važnosti za Hrvatsku Dubicu, naročito za središte općine. Čitava općina po posljednjem popisu stanovništva ima ima 2089 stanovnika,a  samo mjesto ima oko 1000 stanovnika. Tim ljudima je ovaj objekt jako važan i oni jedva čekaju da se krene s priključcima i da se priključe na kanalizaciju. Kanalizacijska mreža postoji, sad krećemo s priključcima, neki priključiti su već napravljeni jer imamo taj stari dio mreže koji se mogao upotrijebiti otkrije pa smo krenuli najprije s tim priključcima, ali sada će krenuti i ostali“, naglasila je Karagić.

Župan Žinić je izrazio zadovoljstvo jako dobrom suradnjom s Hrvatskim vodama i brojnim projektima koje realiziraju na području županije, a među kojima je i ovaj značajan uređaj.

„Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Hrvatskoj Dubici je vrlo vrijedan infrastrukturni objekt koji će pomoći da stanovništvo i ovaj dio Pounja, naše županije ima kvalitetnu mogućnost priključivanja na kanalizaciju. Pounje i rijeka Una su bitni za razvoj turizma, a na ovaj način dobit ćemo čistu rijeku i čisti okoliš te mogućnost za razvoj ovog kraja.  Stoga čestitke i načelnici općine i Hrvatskim vodama i svima koji su u ovih desetak godina pridonijeli da ovaj uređaj danas pustimo u pogon“, poručio je Žinić i  dodao kako je u realizaciji projekata često nužna i dobra volja. Pohvalio je generalnog direktora Zorana Đurokovića koji je dolaskom na dužnost pokazao upravo to, dobru volju, ali i brigu za područje Sisačko-moslavačke županije u koje Hrvatske vode ulažu na godišnjoj razini između 150 i 200 milijuna kuna.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime