Gradska tržnica Petrinja članica je Udruge hrvatskih tržnica od veljače 2016., otkada je uključena i u projekt „Certificirane seljačke tržnice“, kojim obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja svoje proizvode prodaju na petrinjskoj tržnici dobivaju oznaku „Proizvodi hrvatskog seljaka“. Ove je godine certifikat dobilo 16 poljoprivrednih proizvođača, a osim certifikata, oni su prepoznatljivi i po posebnim pregačama i majicama s logom „Proizvod hrvatskog seljaka”.

Projektom „Proizvodi hrvatskog seljaka“ želi se očuvati i poticati tradicionalni način proizvodnje, biološka raznolikost i kulturna baština ruralnog područja te plasman domaćih, kvalitetnih proizvoda direktno s polja na tržnicu do potrošača. Članstvo u Udruzi hrvatskih tržnica,  omogućuje svim proizvođačima hrane da certificiraju svoje proizvode i dobiju certifikat “Proizvod hrvatskog seljaka” pa tako tu priliku već tri godine imaju i proizvođači koji svoje proizvode nude na petrinjskoj tržnici, rekla je prilikom dodjele certifikata Andrea Ćosić iz Hrvatske poljoprivredno – savjetodavne službe Petrinja.

VEZANE VIJESTI
Umjetnost koja nestaje!

„Svake godine se zainteresirani poljoprivredni proizvođači mogu prijaviti za certifikaciju, bilo ovdje na Gradsku tržnicu ili u Savjetodavnu službu.  Certifikat je  dokaz da obiteljska poljoprivredna gospodarstva prodaju svoje vlastite poljoprivredne proizvoda koje proizvedu na svom poljoprivrednom gospodarstvu. Znači, svake godine se obiteljska poljoprivredna gospodarstva moraju javiti, moramo obnavljati certifikaciju, jer tijekom godine dana može doći do promjene u proizvodnji, neka se gospodarstva mogu zatvoriti i zbog toga je potrebno svake godine obnavljati certifikate“, kazala je Ćosić.

VEZANE VIJESTI
Gradska tržnica Petrinja od petka ponovno otvorena

Grad Petrinja je u ovoj godini, u svrhu promocije certificiranja svakom certificiranom proizvođaču isplatio sredstva u iznosu od 500 kuna kao doprinos i poticaj razvoju domaće poljoprivredne proizvodnje. Među certificiranim proizvođačima na petrinjskoj tržnici našla se Ivka Jelić iz Petrinje.

„Imamo plantažu aronije na malo više od jednog hektara i gotovo hektar voćnjaka i vrta, dakle uzgajamo ivoće i povrće. Ovdje na tržnici prodajemo sokove, džemove, čaj od aronije, razne marmelade, zimnicu i svježe povrće. Ovo je već treći put da dobivamo certifikat i mislim da je on prepoznat kao dokaz da su to naši proizvodi. Ja sam i na tržnici u Zagrebu i ljudi me znaju pitati što znači taj certifikat i ja im onda objasnim“, rekla je Jelić.

VEZANE VIJESTI
Međunarodni dan Crvenog križa obilježen i u Petrinji

Dodajmo kako je svrha dobivanja certifikata olakšati proizvođačima hrane izravnu prodaju svojih proizvoda potrošačima, uz jamstvo podrijetla proizvoda te na taj način poticati zaštitu i promociju domaće proizvodnje.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here