Pokušavajući oživjeti sajamsku tradiciju, po kojoj je Topolovac od davnina bio poznat u okolici Siska pa i šire, Udruga ZATO – Za Topolovac već četvrtu godinu za redom, posljednje subote u kolovozu, organizira Mali topolovački sajam – “Vrijednih ruku djelo”.

Kako je najavljeno na konferenciji za novinare, sajam će biti održan u subotu, 25. kolovoza, od 16 sati na prostoru pomoćnog igrališta NK TŠK u Topolovcu.

Novost je ove godine projekt Moj Topolovac, niz radionica za sve dobne skupine koje se održavaju u tjednu uoči sajma, svakodnevno od 18 do 20 sati, u društvenom domu, a čiji će rezultati biti prezentirani na Malom topolovačkom sajmu.

Riječ je o projektu koji je započeo još u lipnju u suradnji s OŠ Budaševo – Topolovac – Gušće natječajem za najbolje literarne radove na temu Moj Topolovac, pojasnila je Irena Balen Gorišek, koja je uz Ivu Špoljarić, jedna od voditeljica projekta.

„Vodila nas je ideja da imamo kreativu svaki dan te da ta kreativa iznjedri nešto bitno, a to bitno je osvješćivanje vrijednosti Topolovca. Uz  literarni natječaj, ukupno je šest radionica, filmska koja je već počela, potom likovna, fotografska, folklorna, pjevačka i radionica kreativnog recikliranje. Ostvarili smo dosta suradnji, no veći dio realizacije projekta je na članovima udruge, našim poznanicima, prijateljima i suradnicima. Potporu projektu je dao grad Sisak i na tome smo im zahvalni“, kazala je Balen Gorišek te zahvalila i voditeljima pod čijim se stručnim vodstvom one održavaju.

„Ciljevi radionica su aktivirati što više stanovnika svih dobnih skupina i dobiti kreativne uratke na temu Moj Topolovac kako bi osvijestili vrijednosti našeg mjesta. Oblikovat ćemo izložbu, prezentirati rezultate i u konačnici ih koristiti za promidžbu Topolovca općenito. Malo šira je svrha uvod u sajam i njegova veća posjećenost, aktiviranje što većeg broja stanovnika, što je nekako i najteže napraviti, stavljanje u funkciju prostora društvenog doma koji je jako prostor, praktičan za različite aktivnosti te razvijanje svijesti o vrijednostima Topolovca, što nam je uvijek primarni cilj“, pojasnila je Balen Gorišek.

Na Malom topolovačkom sajmu i ove će se godine predstaviti lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva te zadruge, udruge i obrti s područja županije. Prati ga i Mala obiteljska biciklijada koju Udruga ZATO organizira u suradnji s BK Roda Sisak te brojni drugi sadržaji, istaknuo je predsjednik udruge Matija Grabović.

„Mali topolovački sajam pod nazivom „Vrijednih ruku djelo“ krenuo je kao inicijativa Udruge ZATO još 2015. s ciljem vraćanja tradicije sajmovanja po kojoj je Topolovac nekoć bio poznat. Četvrta je ovo godina da ga organiziramo i drago nam je što iz godine u godinu raste. U središtu Topolovca, na izložbenim štandovima, okupljamo obiteljska poljoprivredna gospodarstva, male proizvođače, obrtnike, udruge i zadruge. Sve prati kulturno – umjetnički i zabavni program“, najavio je Grabović zahvalivši se svima koji su im pomogli u organizaciji, brojnim donatorima i sponzorima te Gradu Sisku na potpori projektu Moj Topolovac, kao i Sisačko – moslavačkoj županiji na potpori Malom topolovačkom sajmu.

Sisački dogradonačelnik Ivica Rendulić pohvalio je Udrugu ZATO istaknuvši kako je riječ o udruzi koja može biti primjer drugima s obzirom na brojna događanja koje organizira te broj ljudi koji se okuplja oko udruge i njihovih aktivnosti.

„Pri tome nastoje vratiti duh života u ovu, uvjetno rečeno, malu sredinu. Ovo je sve zajedno jedna fenomenalna priča koju Grad prepoznaje i podupire. Vjerujem da ćemo nastaviti dobru suradnju“, poručio je Rendulić.

Potporu je Malom topolovačkom sajmu ove godine dala Sisačko – moslavačka županija, a zamjenik župana Ivan Celjak izrazio je potporu i svim ostalim nastojanjima ove udruge.

„Udruga ZATO djeluje na području Topolovca i na taj način aktivno pridonosi razvoju društvenog života. Sisačko – moslavačka županija to prepoznaje i podržava i zasigurno će podržati i u budućnosti, jer je to u skladu s politikom koju provodimo na čitavom području naše županije, a to je ravnomjeran razvoj svih dijelova županije. Upoznati smo sa sadržajem Malog topolovačkog sajma, programom i svim njihovim aktivnostima i jedino nam preostaje čestitati i zahvaliti Udruzi, njenom vodstvu, svim članovima, Topolovčankama i Topolovčanima , svima koji su sudjelovali u pripremi Malog topolovačkog sajma i poželjeti im puno uspjeha u budućnosti“, zaključio je Celjak.

PROGRAM MALOG TOPOLOVAČKOG SAJMA:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime