“Promenada” u saboru

483

Šest zahtjeva za dolazak, odnosno odlazak iz saborskih klupa, stiglo je do Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) koje će o njima raspravljati prije samog Sabora koji će to učiniti u četvrtak.

Četiri su zahtjeva zbog nespojivosti dužnosti, dva zbog mirovanja, odnosno ‘odmrzavanja’ mandata, rekao je Hini predsjednik MIP-a Robert Jankovic.

HDZ-ovi zastupnici Anđelko Stričak i Ivan Celjak izabrani su za župane, IDS-ov Tulio Demetlika za zamjenika župana, a Tomislav Tomašević za zagrebačkog gradonačelnika, što su dužnosti nespojive sa zastupničkom, pa će umjesto njih u Sabor njihove zamjene.

To su Nadica Dreven Budinski, Marin Piletić, Emil Daus, koji je bio zastupnik u prošlom saborskom sazivu, i Urša Raukar.

U Sabor se odlučio vratiti i Dario Zurovec (Fokus) koji ga je napustio u prosincu, a iz njega će otići njegova zamjena Davor Nađi.

Nakon što je izgubio izbore, mandat želi aktivirati i bivši bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs (NZ), pa će zastupničke klupe napustiti Martina Grman Kizivat (SDP) koja ga je mijenjala.

Sad je i definitivno jasno da se bivši varaždinski župan Radimir Čačić (Reformisti) neće vratiti u Sabor, budući da mu je prošao rok u kojem je morao podnijeti zahtjev za povratkom, a on to nije učinio.

Stajališta Reformista stoga će, i dalje, zastupati Natalija Martinčević.

Svoj povratak u Sabor, doduše na jesen, najavio je i bivši splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara kojega mijenja Danica Baričević.

„Izabrani sam zastupnik, svoj sam mandat zamrznuo jer sam se htio u potpunosti posvetiti radu u Splitu. Od jeseni ću se više posvetiti saborskom mandatu u kojemu ću i dalje raditi za Split“, rekao je Krstulović Opara kad je predavao vlast novom splitskom gradonačelniku Ivici Puljku.

Odlazak iz Sabora u izbornoj je noći i angažman na razini Grada Zagreba najavila i Rada Borić (Možemo) koju će, prema najavama, zamijeniti Ivana Kekin.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime