Pronađena veća količina oružja kod muškarca (35) u Sisku

966

Danas, 14. rujna, u Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj održana je izvanredna konferencija za medije, na kojoj je načelnik Policijske uprave Luka Pešut prezentirao uspješne rezultate kriminalističkog istraživanja, provedenog nad 35-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje u kazneno djelo “Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari”.

Načelnik Pešut iznio je kako su policijski službenici ove Policijske uprave 11. rujna u Sisku, temeljem naloga Županijskog suda u Sisku, obavili pretragu doma i drugih prostorija te osobnog automobila osumnjičenog. Pretragom automobila pronađen je revolver i kubura ručne izrade, dok je pretragom objekta pronađena velika količina oružja, streljiva i raznih dijelova oružja, i to: tri prepravljena plinska revolvera, tri prepravljena plinska pištolja, dvije automatske puške, četiri prigušivača, tri kratke strojnice, dvije prerađene kratke strojnice, prepravljeni signalni pištolj, jedna puška s užlijebljenom cijevi, dvije sačmarice, jedan pištolj, kubura ručne izrade, 6.125 komada raznog streljiva, patrona i inicijalnih kapisla te više komada raznih dijelova namijenjenih za proizvodnju oružja, cijevi, dijelova zatvarača i mehanizama za okidanje.

Sve pronađeno od osumnjičenog je oduzeto, a kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je od 2013. do rujna ove godine, bez ovlaštenja i suprotno odredbama Zakona o oružju posjedovao vatreno oružje, dijelove oružja i streljivo, čije je nabavljanje, prodaja ili posjedovanje građanima zabranjeno. Nakon dovršenog istraživanja 35-godišnjak je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Načelnik Pešut je iskoristio i ovu prigodu i građane pozvao da u  sklopu kampanje „Manje oružja, manje tragedija“ iskoriste mogućnost i bez ikakvih sankcija policiji dragovoljno predaju ubojita sredstava koje nezakonito posjeduju. Posebno se osvrnuo na slučaj od prije tri dana, 11. rujna, kada je u Aleji Vukovar u Kutini, u kontejneru pokraj trgovine pronađeno pet ručnih bombi, koje je ondje ostavio neobzirni građanin, vjerojatno niti ne sluteći u kakvu je opasnost doveo druge građane.

 

Podsjećamo

Još je uvijek u tijeku kampanja “Manje oružja, manje tragedija” kojom Vam je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja svih vrsta oružja i ubojitih sredstava.

Oružje i ubojita sredstva ne odlažite i ne ostavljajte u kontejnerima za smeće ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi. Na taj način ugrožavate živote drugih ljudi. Protiv građana koji ovakvo oružje prijave policiji radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Oružje će potom preuzeti stručni i osposobljeni policijski službenici.

Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

Izvor/foto: pu sisačko-moslavačka 

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here