Prošla sveta Kata, stiže nam i snijeg na vrata?

Meteorolozi najavljuju kako se konačno naziru vremenski uvjeti primjereniji ovom dijelu godine te mogući snijeg u idućih tjedan dana

7006

„Sveta Kata, snijeg na vrata“ stara je pučka izreka vezana uz blagdan koji prema pučkom kalendaru broji posljednje dane jeseni i nagovješćuje dolazak zime. Iako je i studeni bio iznadprosječno topao, meteorolozi najavljuju kako se konačno naziru vremenski uvjeti primjereniji ovom dijelu godine te mogući snijeg u idućih tjedan dana.

Danas će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati oblačno, ujutro mjestimice i maglovito, uz malu vjerojatnost sunčanih razdoblja, uglavnom na krajnjem istoku. Najniža temperatura između 1 i 5 °C, a najviša dnevna od 6 do 9 °C, uz sunčana razdoblja do 12 °C.

Oblačno, tmurno i ujutro maglovito bit će u središnjoj Hrvatskoj. Temperatura zraka bit će ujutro između 3 i 6 °C, danju od 6 do 9 °C.

Na maglu treba računati i po kotlinama gorskih krajeva, dok će u višim predjelima rasti vjerojatnost za sunčana razdoblja. Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, uz umjerenu do jaku, podno Velebita i vrlo jaku buru koja će poslijepodne slabjeti. Temperatura u gorju ujutro od 2 do 5 °C, danju od 5 do 9 °C, a na Jadranu i unutrašnjosti Istre od 14 do 17 °C.

VEZANE VIJESTI
Sutra oblačno, pljusak i snijeg

Obilje sunca bit će i u Dalmaciji, uz najvišu temperaturu uglavnom između 16 i 20 °C. Puhat će umjerena do jaka bura koja će oslabjeti, i prema otvorenom okrenuti na sjeverozapadnjak. More će pritom biti malo do umjereno valovito.

Na krajnjem jugu Hrvatske također pretežno sunčano i iznadprosječno toplo. Uz obalu će puhati bura, prema otvorenom sjeverozapadni vjetar.

U unutrašnjosti od srijede raste vjerojatnost za svakodnevnu, povremenu kišu, najčešću u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Zapuhat će jugozapadnjak uz porast temperature zraka. Prema kraju tjedna očekuje se prestanak oborina, a moguć je i pad temperature zraka.

VEZANE VIJESTI
Stiže li nam proljeće u siječnju? Evo što kaže prognoza

Od srijede na Jadranu ponovno promjenljivo s čestom kišom, ponegdje moguće i obilnijom. Zapuhat će umjereno do jako jugo i jugozapadnjak, u petak i subotu kratkotrajno u okretanju na sjeverozapadnjak i buru. I dalje će biti iznadprosječno toplo, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, iz DHMZ-a.

Da bi snijeg trebao doći u Hrvatsku idući tjedan potvrdila je RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar.

“Poštovana sveta Kato, vaša je pošiljka ukrcana u krivo dostavno vozilo i u ovom trenutku nalazi se negdje između Bergena i Tomstada. Dolazak u Hrvatsku očekuje se u roku od tjedan dana. O točnom vremenu dostave, bit ćete pravovremeno obaviješteni! Vaš Overseas express”, napisala je Mazzocco Drvar na facebooku.

VEZANE VIJESTI
Nakon iznadprosječno toplog dijela zime stiže nam snijeg!

Da dolazi do promjene u subpolarnoj cirkulaciji, dok se troposferski polarni vrtlog pokušava ponovno organizirati, pri čemu su u Europi vjerojatni hladni zrak i snijeg, izvijestio je Severe Weather Europe. Hladniji zrak, zajedno s vlagom znači i snježne padavine. Iako se konačne prognoze snijega ne mogu dati tako daleko u budućnost, ipak postoji trend koji pokazuje da su vjerojatne snježne padaline. U Europi bi se snježne padaline i snježni pokrivač mogao proširiti od Skandinavije do srednje Europe i dalje prema istočnoj Europi. Prema internetskoj meteorološkoj službi Yr.no, u Zagrebu bi snježne oborine trebale početi od idućeg utorka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here