Pružanje pomoći u slučaju toplinskog udara

524

Toplinski udar je hipertermija praćena sistemskim upalnim odgovorom koji uzrokuje višestruko zatajenje organa i često, smrt. Simptomi su temperatura iznad 40 °C i primijenjeno psihičko stanje, a znojenja često nema. Dijagnoza se postavlja klinički. Liječi se brzim hlađenjem tijela izvana, IV nadoknadom tekućine i potporom koja je potrebna kod zatajenja organa.
Do toplinskog udara dolazi kad termoregulacijski mehanizmi ne funkcioniraju a unutarnja temperatura se prilično povećava. Aktiviraju se upalni citokini te može doći do višestrukog zatajenja organa. Ulogu može imati i endotoksin iz GI flore. Zatajiti mogu CNS, skeletni mišići (rabdomioliza), jetra, bubrezi, pluća (ARDS) i srce. Aktivira se i koagulacijska kaskada, uzrokujući ponekad diseminiranu intravaskularnu koagulaciju. Mogu se razviti hipekalijemija i hipoglikemija.
Postoje 2 oblika; klasični i naporom izazvani. Da bi se razvio klasični toplinski udar potrebna su 2–3 dana izlaganja vrućini. Nastaje tijekom ljetnih vrućina, tipično u starijih, slabo pokretnih osoba koje nemaju klima uređaj, a često im je pristup pićima ograničen. Tijekom izuzetno vrućeg ljeta 2003. god. klasični toplinski udar je uzrokovao velik broj smrtnih slučajeva u Europi.

Simptomi toplotnog udara su sljedeći:
tjelesna temperatura preko 40°C
jaka glavobolja
nesvjestica
izgubljenost
vruća i crvena koža, bez pojave znojenja
mučnina i povraćanje
grčevi
ubrzan rad srca i ubrzano i plitko disanje

Potrebno je reagirati brzo jer neliječeni toplinski udar može dovesti do trajnih posljedica, pa čak i smrti. Toplinski udar zahtijeva liječničku intervenciju, stoga odmah pozovite liječnika. U međuvremenu morate odmah pružiti pomoć oboljeloj osobi, morate je ohladiti.
Unesite oboljelu osobu u rashlađeni prostor te skinite s nje suvišnu odjeću. Ako ste u mogućnosti, otuširajte osobu u mlakoj vodi, a pomoći će i stavljanje ledenih obloga na glavu, vrat, pod pazuhe i na prepone.
Ako je osoba pri svijesti, dajte joj piti hladnu tekućinu, najbolje vodu ili izotonični napitak. Ako je osoba bez svijesti ili ako povraća, postavite je u bočni položaj kako se ne bi ugušila.
Pratite tjelesnu temperaturu oboljele osobe toplomjerom i nastavite hlađenje dok se temperatura ne spusti na normalnu vrijednost, oko 37°C.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime