Prva je nedjelja došašća

288

Došašće ili Advent (lat. adventus = dolazak) je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića. Ujedno je početak crkvene godine.

U kršćanstvu, došašće počinje četiri nedjelje prije Božića. Na stol se stavlja adventski vijenac s četiri svijeće koje simboliziraju četiri nedjelje prije Božića, a prva svijeća se pali u znak nade, druga u znak mira, treća radosti i posljednja, četvrta svijeća u znak ljubavi.

Riječi fra Joze Župića

– Prva svijeća na adventskom vijencu najavljuje nam: Božje svjetlo zasja kao putokaz kroz došašće i poziva nas da pažljivo slušamo Božju riječ i slijedimo ga u djelima ljubavi. Tako kao što je Djevica Marija sva bila spremna za radosnu vijest, tako se i mi želimo otvoriti i kazati Božjoj ljubavi: “Neka mi bude po tvojoj riječi”.

Nije li svaki dan, svaki čas, svaki trenutak jedan poziv za susret s Bogom? Ne želi li Gospodin Bog sasvim osobno doći k nama – u svakoj minuti našega života?

Danas je prva nedjelja došašća. Došašće znači: Božić se bliži. Zaboravimo uobičajeni stres. Božić znači: otkupljenje je blizu! Dakle: Podigni glavu!

Fra Jozo Župić

Adventski vijenac čine dva temeljna simbola – krug i svijeće, odnosno svjetlo

Krug ili prsten bez početka i kraja shvaća se kao simbol vječnosti i vjernosti. Adventski vijenac tumači se kao znak Božje vjernosti zadanim obećanjima. Vijenac je u antičko vrijeme predstavljao znak pobjede i u kršćanstvu je postao znak po Kristu dobivenoga spasenja. Zimzeleno granje upućuje na život koji ne prestaje, na život vječni. Ove grane podsjećaju i na Isusov ulazak u Jeruzalem, kada ga je narod pozdravljao. Svjetlo svijeća označava dolazeće svjetlo Isusa.

Adventske svijeće, izvorno crvene i bijele boje, upućuju na Isusovu žrtvu i pobjedu. Prema dugoj tradiciji na vijenac su se stavljale tri ljubičaste svijeće, znak pokore i obraćenja kao pripreme Isusova dolaska, i jedna ružičasta koja se palila kao izraz radosti zbog Isusova rođenja. Prema jednoj tradiciji prva svijeća nazvana je prorokova svijeća, druga betlehemska, treća pastirska, a posljednja svijeća anđela.

Postupno paljenje svijeća znak je približavanja Božića.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here