Prvi i drugi odabir pastuha hrvatskog posavca u Topolovcu

Nekadašnji prostor stočnog sajma u Topolovcu drugu godinu za redom otvorio svoja vrata i ugostio uzgajivače najboljih pastuha hrvatskog posavca i brojne posjetitelje

1268

Gradska tržnica Sisak i Središnji savez uzgajivača konja hrvatski posavac organizirali su manifestaciju pod nazivom „Prvi i drugi odabir pastuha hrvatskog posavca“ koja je 13. travnja održana na Sajmištu u Topolovcu. Nekadašnji prostor stočnog sajma u Topolovcu tako je drugu godinu za redom otvorio svoja vrata i ugostio uzgajivače najboljih pastuha hrvatskog posavca i brojne posjetitelje.

„Manifestaciju organiziramo s ciljem da se konji ocijene, da mogu biti u uzgojnom programu i da mogu ići na pripust. Ovdje danas imamo 45 konja. Inače, mi imamo uzgojni program po kojem moramo provoditi uzgoj, a na njemu se nalazi visina, debljina cjevanice, sapi, vrata, čitav vanjski izgled konja, a to se i danas ocjenjuje. Ovo je jedina i izvorna pasmina konja u Hrvatsko, jedina priznata. Mi smo dali krv na analizu u Ameriku i došao je nalaz da je to izvorna pasmina, da nema slične krvi. To je baština i to treba čuvati jer to je naše bogatstvo. Sad se malo popravila cijena na tržištu i imamo porast uzgoja, naspram prošle godine za otprilike 360 – 370 komada, tako da smo sada na 5086 grla, a taj broj i raste. Porasla nam je i potpora. Središnji savez uzgajivača konja hrvatski posavac se preselio ovdje u Topolovac, na Sajmište, tu sad imamo prostor i svake godine će ovdje biti odabir mladih pastuha, a nadamo se da ćemo napraviti i pokoju središnju izložbu konja hrvatskog posavca“, rekao je predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača konja hrvatski posavac Juraj Čiček.

VEZANE VIJESTI
25. obljetnica pogibije Predraga Kozara- Čaka

Na „Prvom i drugom odabiru pastuha hrvatskog posavca“ u Topolovcu prisustvovao je i zamjenik sisačko – moslavačkog župana Ivan Celjak koji je podsjetio kako je najveći broj grla ove pasmine upravo na području ove županije.

„Hrvatski posavac je autohtona pasmina koja obitava i na našem području Sunjskog polja, Lonjskog polja, Mokrog polja, Črnac polja i Odranskog polja. Drago nam je da se ovaj prostor u Topolovcu, na kojem se održavao stočni sajam, stavlja u funkciju. Isto tako, drago nam je da kroz godinu imamo sve više društvenih aktivnosti na području Topolovca. Prije svega je to zasluga Topolovčanki i Topolovčana. Nadamo se da će se slične društvene aktivnosti proširiti i na ostatak sisačke Donje Posavine“, kazao je Celjak.

VEZANE VIJESTI
Na Malom topolovačkom sajmu za svakoga ponešto

Dodajmo kako je cjelodnevna manifestacija osim službenog dijela, odabira najboljeg pastuha hrvatskog posavaca, uključila i brojne kulturno-zabavne sadržaje za posjetitelje pa su okupljene tako zabavljali TS Presto, Plesni studio Elina, FA Ivan Goran Kovačić, Ženski pjevački zbor „Sevde“ te KUD-ovi „Donja Posavina“ Gušće, „Tišinčani“ Tišina Erdedska i „Kratečko“.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here