Prvi je dan škole – savjete na što trebaju pripaziti školarci, ali i vozači potražili smo u goričkoj policiji

486

Brojni prvašići danas su prvi puta sjeli u školske klupe i upoznali svoje razredne kolege. Osim što će od sada marljivo učiti i slušati svoje nastavnike i učitelje, djeca će morati paziti kako se kreću u prometu. O sigurnosti u prometu, djeca će već ovaj tjedan učiti od policije, ispričao nam je velikogorički policijski službenik Dragan Karačić.

Savjeti roditeljima i vozačima:
– Krenuti na vrijeme u školu.
– Nastojite dijete voditi pješice u školu jer će ono jednom morati i samo ići u ili iz škole.
– Idite najsigurnijim, a ne najkraćim putem do škole.
– S djetetom nikad ne pretrčavajte cestu, ako je ikako moguće koristite pješački prijelaz.
– Pokažite djetetu pravilan prelazak preko kolnika: stani, pogledaj lijevo, desno, pa ponovo lijevo jer je u međuvremenu s lijeve strane moglo naići vozilo (u većini slučajeva kada prelazimo cestu vozilo  nam dolazi s lijeve strane,  bez obzira na tijek prometa).
– Prilikom prelaska preko semaforiziranog raskrižja upozorite ih na značenje pojedinog svjetla na pješačkom semaforu  (crveno zabranjen prolazak, zeleno dozvoljen).
– Roditelji! Upozorite djecu da ona nemaju isključivu prednost prolaska preko kolnika na obilježenom pješačkom prijelazu! Djeca se moraju prije stupanja na pješački prijelaz uvjeriti da će se vozilo moći zaustaviti kako ih ne bi pogazilo (udarilo). Najbolje je sačekati da vozilo stane pa tek onda prijeći kolnik. Također je potrebno jako povećati oprez prilikom prelaska preko kolnika izvan obilježenog pješačkog prijelaza!
– Upozorite dijete na opasna mjesta, ima ih na čak i na nogostupu  ( ulazi i izlazi iz garaža, dvorišta i sl.). Također, naučite dijete da se ne kreće uz rub nogostupa!
– Djeca-pješaci su uočljiviji ako koriste reflektirajuće tvari (školske torbe, odjeća, obuća).
– Prijevoz djece vozilima prilagodite zakonskim uvjetima (sjedalice, pojas…).

VEZANE VIJESTI
VIDEO Na motoru pokušao pobjeći policiji

Odrasli, kao vozači, povećanom pažnjom i smanjenjem brzine, a kao roditelji, svojim primjerom i prometnim odgojem djeteta, možete znatno pridonijeti sigurnosti djece u prometu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here