Prvi rezultati predsjedničkih izbora

Objavljeni rezultati izlaznih anketa predsjedničkih izbora 2019. godine

947
Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL

U nedjelju u 7 sati u Hrvatskoj su počeli izbori na kojima je dio od 3,8 milijuna birača odlučio tko će u idućih pet godina biti predsjednik države, odnosno hoće li novi mandat osvojiti aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ili će na Pantovčak netko od njenih 10 protukandidata.

Biračka mjesta, kojih je u Hrvatskoj 6.409, bila su otvorena su od 7 do 19 sati do kada je trajala i dvodnevna izborna šutnja za koje je zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena rezultata, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora.

Na glasačkim listićima bila su imena 11 predsjedničkih kandidata: Nedjeljka Babića (HSSČKŠ), Ante Đapića (DESNO), Kolinde Grabar Kitarović (HDZ), nezavisnih Daria Juričana i Mislava Kolakušića, Dejana Kovača (HSLS), Zorana Milanovića (SDP), nezavisne Dalije Orešković, Katarine Peović (RF), Ivana Pernara (SIP) te nezavisnog Miroslava Škore.

Državno izborno povjerenstvo (DIP), krovno tijelo za provedbu izbora, pozvalo je birače da iskoriste svoje pravo i izađu na birališta.

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sustavom, treba dakle dobiti većinu glasova svih birača koji su glasali. Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova ide u drugi krug koji se održava za 14 dana, u ovom slučaju 5. siječnja 2020. godine.

Do 16:30 na hrvatskim predsjedničkim izborima glasovalo je 38,82% birača, objavilo je u nedjelju u 17 sati Državno izborno povjerenstvo.

Nedjeljne izbore za predsjednika države, sedme od kako je Hrvatska stekla neovisnost, pratilo je rekordnih 24.270 promatrača.

Osim u Hrvatskoj, predsjednik se birao u još 47 država, a zbog vremenske razlike, u nekima od njih izbori su počeli već u subotu navečer i završili su do nedjelje u podne, odnosno do 13 sati po hrvatskom vremenu, konkretno u Australiji, Kini, Japanu i Indoneziji.

Prema prvim rezultatima izlaznih anketa koje donosi RTL televizija, Zoran Milanović osvojio je 29,58% glasova, Kolinda Grabar Kitarović 26%, Miroslav Škoro 24,10%, Mislav Kolakušić 5,82%, Dario Juričan 4,36%, Ivan Pernar 2,35 %, Dalija Orešković 3,28 %, Dejan Kovač 0,98 %, Katarina Peović 1,11%, Anto Đapić 0,36%, Nedjeljko Babić 0,4%.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here