Prvo vinotočje na području Lekenika

1506

OPG Herak vlasnik je prvog vinotočja na području općine Lekenik, a njegov vlasnik Ivica Herak ponosan je što su radovi napokon gotovi i što može očekivati prve goste. Riječ je o gospodarsko-turističkom objektu u kojemu će gosti moći kušati razne sorte vina te one koje im se dopadaju kupiti i ponijeti doma. Herak je lako pronašao motivaciju: „Ovako lijep Letovanski Vrh, Pokuplje, nema niti jednu kušaonicu, a turizam nije ni u povojima. Na neki način smo htjeli da to bude začetak razvoja turizma u ovom kraju. Izgradili smo sve vlastitim sredstvima, a Ministarstvo turizma nam je na Natječaju za javne potpore dodijelilo 40.000,00 kn koje smo naravno opravdali. Ove godine smo se ponovno prijavili na natječaj za završetak ostatka objekta, jer ovo su sad u funkciju stavljeni samo podrum i vinotočje, još imamo potkrovlje sa sobama završiti. Vidjet ćemo, natječaj je u tijeku.“ Prije skoro 30 godina Herak je vinograd i podrum naslijedio od oca, došla su potom priznanja i medalje što je bila odlična motivacija za napredak. U ponudi ima prije svega škrlet, a zatim su tu graševina, frankovka i miješane sorte.

Da je vinotočje velika stvar za općinu Lekenik svjestan je i načelnik Ivica Perović: „Mogu se zahvaliti gospodinu Ivici Heraku i njegovoj obitelji na ovom projektu koji su sa puno truda, angažmana i ljubavi prema vinogradarstvu i vinu napravili ovdje na obroncima Vukomeričkih gorica. Ovaj objekt je prvi takve vrste na području općine Lekenik i naravno da će doprinjeti na razvoju turizma na našem području, ali isto tako i na razvoju gospodarstva. Ovaj kraj je poznat po uzgoju kvalitetnih vrsta, posebice škrleta, za koje je gospodin Herak, ali i neki naši još proizvođači s ovog područja dobivali nagrade na županijskom, ali i državnom nivou. Uvjeren sam da će ovaj projekt zaživjeti.“ Na Općini je još da osigura kvalitetnu infrastrukturu, što je i u planu, zaključio je Perović.

No ovaj projekt važan je i za cijelu Sisačko-moslavačku županiju, rekao je župan Ivo Žinić: „Ovo vinotočje, ovaj podrum će puno značiti za razvoj turizma na ovom području gdje je turizam još uvijek u povojima. Prirodne ljepote i ovi potencijali su veliki, ali nažalost nisu previše iskorišteni. Samostalni pokušaji ili oni organizirani bavljenja turizmom su nešto što ćemo poticati. Mi kao Županija doista želimo u narednih nekoliko godina potaknuti ovakve pokušaje, a kroz dugi niz godina možemo reći da smo ulagali upravo u naše vinogradare, jer u svakoj godini gotovo 200.000,00 do 300.000,00 kn je uloženo za nabavku novih sadnica, ali i za razvoj turizma.“ Vinotočje je tu, stiglo je i lijepo vrijeme te još preostaje završiti infrastrukturu, a na ljubiteljima dobre kapljice je red da se upute u Letovanski Vrh i uživaju ne samo u vinu već i u prekrasnoj prirodi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime