PU SISAČKO-MOSLAVAČKA U prva dva mjeseca 219 prometnih nesreća

244

Na današnjoj konferenciji za medije, održanoj u prostorijama ove Policijske uprave, voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa Ivica Solomun govorio je o stanju sigurnosti u prometu na našem području, iznijevši statističke pokazatelje prometnih nesreća i njihovih posljedica u prva dva mjeseca ove godine, s osvrtom na proteklu 2018. godinu.

Na prometnicama se u prva dva mjeseca ove godine dogodilo 219 prometnih nesreća, što je za 10,1% više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, kada se dogodilo 199 prometnih nesreća.
Dogodila se jedna prometna nesreća s poginulom osobom (na području Siska), što je za dvije nesreće ili 66,7% manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, kada su se dogodile tri ovakve prometne nesreće.
Evidentirano je 58 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, odnosno isto kao u prva dva mjeseca prošle godine, a s materijalnom štetom se dogodilo 160 prometnih nesreća, odnosno 15,9% više nego u prva dva mjeseca 2018. godine, kada se dogodilo 138 takvih nesreća.

Najviše prometnih nesreća evidentirano je na području Siska – 92, zatim na području Kutine 51, na području Novske 23, Petrinje 22, Hrvatske Kostajnice 11, deset na području Gline, šest na području Gvozda te po dvije na području Sunje i Dvora.

U prometnim nesrećama je smrtno stradala jedna osoba, što je za dvije osobe ili 66,7% manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, kada su smrtno stradale tri osobe.
Teške tjelesne ozljede zadobilo je 15 osoba, što je za osam osoba ili 114,3% više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju kada je teže ozlijeđeno sedam osoba, a lakše tjelesne ozljede zadobilo je 60 osoba, što je za 16 osoba ili 21,1% manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, kada je lakše ozlijeđeno 76 osoba.

Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo sudara vozila u pokretu (112), zatim slijetanja vozila s ceste (59), udara vozila u parkirano vozilo (16), udara vozila u objekt (13), itd.

Okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama u 68 slučajeva bila je brzina neprimjerena uvjetima na kolniku, zatim nepoštivanje prednosti prolaska u 22 slučaja, nepropisna vožnja unazad u 15 slučajeva, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti i nepropisno skretanje u po 13 slučajeva, nepropisno mimoilaženje u devet slučajeva, nepropisno pretjecanje u šest slučajeva, nepropisna brzina, zakašnjelo uočavanje opasnosti i nepropisno okretanje u po tri slučaja, itd.

U prometnim nesrećama u prva dva mjeseca ove godine pod utjecajem alkohola sudjelovao je 41 sudionik ili 8,7% od ukupnogbrojasudionika, a u istom prošlogodišnjem razdoblju u prometnim nesrećama je sudjelovalo 35 alkoholiziranih sudionika ili 7,7 %.

U prva dva mjeseca 2019. godine na području PU sisačko-moslavačke evidentirana su ukupno 6.554 prekršaja u cestovnom prometu, dok je u istom razdoblju 2018. godine evidentirano 6.545 prekršaja. Najviše ovakvih prekršaja je evidentirano na područjima dviju prometnih policijskih postaja, i to Kutine – 1907 i Siska – 1514 prekršaja.

PROMETNE NESREĆE VOZAČA BICIKALA

Evidentirano je osam prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači bicikala te je pet osoba zadobilo teške tjelesne ozljede, a tri su osobe lakše ozlijeđene.
Najčešće okolnosti koje su prethodile ovim nesrećama bile su nepoštivanje prednosti prolaska, neprilagođena brzina, ostale greške vozača, itd.
U prometnim nesrećama je jedan biciklist bio pod utjecajem alkohola.

PROMETNE NESREĆE PJEŠAKA

Evidentirano je pet prometnih nesreća u kojima su sudjelovali pješaci te je jedna osoba zadobila teške, a tri osobe lakše tjelesne ozljede.
Okolnosti koje su prethodile ovim nesrećama bile su nepropisno uključivanje u promet, nepropisno kretanje kolnikom, ostale greške pješaka, zakašnjelo uočavanje opasnosti i neprilagođena brzina.

U prometnim nesrećama jedan pješak je bio pod utjecajem alkohola.

PROMETNE NESREĆE VOZAČA MOTOCIKALA

Evidentirane su tri prometne nesreće u kojima su sudjelovali vozači motocikla te su dvije osobe zadobile teške tjelesne ozljede, a jedna nesreća je bila s materijalnom štetom.
Okolnosti koje su prethodile ovim nesrećama bile su neprilagođena brzina i nepropisno uključivanje u promet.
U prometnim nesrećama je jedan vozač motocikla bio pod utjecajem alkohola, a svi su koristili zaštitnu kacigu.

PROMETNE NESREĆE VOZAČA MOPEDA

Evidentirana je jedna prometna nesreća u kojoj je sudjelovao jedan vozač mopeda, koji je i lakše ozlijeđen.
Okolnost koja je prethodila ovoj nesreći bila je neprilagođena brzina, a vozač mopeda nije bio pod utjecajem alkohola te je koristio zaštitnu kacigu.

Na kraju svog izlaganja voditelj Solomun je rekao kako će policijski službenici i nadalje prilikom kontrole i nadzora prometa najveću pažnju i aktivnosti usmjeriti na sprječavanje i sankcioniranje tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ :

  • prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola
  • nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisan prijevoz djece)
  • nepropisna uporaba mobitela,

ali zasigurno i na druge prekršaje, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće. Također je iznio podatak kako je tijekom proteklog vikenda, od 15. do 17. ožujka, utvrđeno 510 prometnih prekršaja, od kojih se 70% odnosilo uprave na „četiri glavne ubojice u prometu“.

 

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here