Pulski učenici ipak sutra idu u školu

378

Pulski gimnazijalci, njih 42, koji su s nekoliko profesora u subotu bili na karnevalu u Veneciji, sutra se mogu vratiti u školske klupe, čime se ukida odluka o njihovoj dvotjednoj izolaciji, zaključeno je na sastanku Kriznog stožera zdravstva Istarske županije održanom u ponedjeljak u Puli.

Pulska gimnazija tijekom noći objavila je obavijest koju je potpisala voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Jasna Valić, prema kojoj učenici i profesori koji su bili na izletu dva tjedna trebaju ostati u kućnoj izolaciji i ne ići u školu.

“Ta mjera je u tom trenutku bila jedina moguća mjera dok se ne promotri cijela epidemiološka situacija. Međutim, nakon sastanka Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i odluke da je Hrvatska od noćas uvela zdravstveni nadzor za sve osobe koje dolaze iz talijanskih pokrajina Veneta i Lombardije, nije potrebna mjera zdravstvenog nadzora za osobe koje su tijekom vikenda boravile u Italiji i vratile se iz tih područja”, izjavio je novinarima nakon sastanka Kriznog stožera ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović.

Ponovio je da učenici pulske gimnazije koji su u subotu bili u Veneciji u utorak mogu slobodno ići u školu, kao i sve radno aktivne osobe koje su se tijekom vikenda vratile u Hrvatsku i koje moraju ponovno na posao.

Isto će napraviti i učenici splitske 5. gimnazije Vladimira Nazora i omiške Srednje škole Jure Kaštelana koji su proteklih dana bili na izletu u Italiji, potvrdila je ravnateljica županijskog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin.

“Da, to je točna informacija. Učenici sutra zaista mogu u školu”, kratko je kazala Karin za Hinu.

Iako se tijekom dana u medijima navodilo kako su epidemiološke službe za učenike povratnike s izleta u Italiji te za njihove nastavnike koji su ih pratili i vozače autobusa s kojim su učenici putovali odredile mjeru kućne izolacije koja je trebala trajati ukupno 14 dana, po procjeni Kriznog stožera Ministarstva zdravstva je odlučeno kako učenici ipak mogu na nastavu.

Svi su učenici pregledani prilikom ulaska u Hrvatsku, mjerena im je temperatura te nitko od njih nije pokazivao znakove bolesti. Krizni stožer je na izvanrednoj konferenciji za medije istaknuo kako je procijenjeno da se u tom slučaju ne radi o riskantnim slučajevima te da nema potrebe za kućnom izolacijom.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime