Putinu doživotni imunitet?

Ruski predsjednik već si je osigurao vlast do 2036. godine

707

Usvoji li se predloženi zakon, ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu osigurat će se doživotni imunitet od kaznenog progona.

Ruski zakonodavci podnijeli su nacrt zakona kojim će bivšim predsjednicima omogućiti doživotni imunitet od kaznenog progona, izvijestila je u četvrtak državna novinska agencija TASS.

Prema važećem ruskom zakonu, predsjednici ne mogu biti procesuirani za zločine počinjene tijekom mandata. Predložena promjena želi proširiti taj imunitet zauvijek.
Podnijela ga je parlamentarna skupina koja je početkom ove godine ocijenila kontroverzne ustavne amandmane predsjednika Vladimira Putina kojima mu je dana mogućnost da ostane na vlasti do 2036. godine.

“Ova naredba djeluje kao jamstvo protiv neopravdanog progona bivšeg šefa države i prepoznaje važnost njegove uloge u općem sustavu javnih vlasti”, rekao je supredsjedatelj skupine senator Andrey Klishas​​.
Zakon treba proći kroz tri čitanja u donjem domu ruskog parlamenta, reviziju u gornjem domu, a zatim će ga potpisati Putin, da bi stupio na snagu.

Novi zakon također otežava postupak ukidanja imuniteta bivšem predsjedniku.
Najnovije zakonodavstvo dolazi tjedan dana nakon što je Putin podnio još jedan zakon u okviru svojih ustavnih reformi kojim bi bivšim predsjednicima bilo dodijeljeno doživotno mjesto u gornjem domu ruskog parlamenta – Vijeću Federacije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime