Računalu status vozača!

131

Američka uprava za sigurnost u prometu (NHTSA) objavila je kako bi mogla priznati status vozača računalu koje upravlja vozilom, otvarajući tako put uvođenju vozila s autopilotom u promet.

U odgovoru na zahtjev tehnološkog diva Googlea NHTSA navodi da su sadašnji propisi koji uređuju tko je vozač zastarjeli.

“Suglasni smo s Googleom da vozila s autopilotom neće imati vozača u tradicionalnom smislu”, navodi se u odgovoru kojeg je objavila vladina agencija.

Prema važećim propisima vozač je “osoba koja sjedi odmah iza upravljačkog kontrolnog sustava u vozilu” no Google ističe da je pravilo besmisleno u slučajevima vozila bez volana ili pedala.

VEZANE VIJESTI
VIDEO - Još jedno novo vozilo za petrinjski Komunalac

“Ukoliko u vozilu nema čovjeka koji njime upravlja razumnije je definirati vozača kao ‘ono’ što vozi”, navodi NHTSA.

“U ovom slučaju oprema motornog vozila njime upravlja”, navodi se u pismu.

I nakon pozitivnog mišljenja nacionalne uprave svaka pojedina američka savezna država sama odlučuje mogu li se Googleova vozila s autopilotom kretati njihovim cestama.

Izvor: Hina

Foto: FaH

Loading...
Mateja Feljan
Studentica Mateja Feljan rođena je 28. rujna 1991. godine i znatiželjna od djetinjstva s pisanjem prvih priča počela je još u osnovnoj školi. Pohađala je novinarsku grupu u kojoj se zaljubila u novinarstvo i na to gleda kao na preteču ‘pravom’ novinarskom poslu koji sada radi..

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here