RADIO BANOVINA 27 godina nam je tek!

Iako je naš početak prije točno 27 godina bio skroman, Radio Banovina danas je apsolutni brend o kojem rezultati govore sami za sebe... ali, ovo je tek početak!

5817

Na današnji dan 1993. godine s emitiranjem je započela naša radijska postaja, Radio Banovina.

Radio Banovina danas je jedan od najslušanijih i najrelevantnijih medija Lijepe naše koji svakodnevno uveseljava i informira stotine tisuća slušatelja, no malo tko zna kakav splet događaja je doveo do njenog osnivanja ratne 1993. godine.

Prisjetimo se naših (ne)službenih početaka! 

Veljača 1993. godine – U jeku ratnih zbivanja i neistinitog izvještavanja od strane krajiških radijskih postaja na području Banovine, rodila se konačna ideja o potrebi osnivanja medija radi pravodobnog i istinitog informiranja Hrvatske vojske i pučanstva. Ideja je uskoro i ostvarena.

– Od priručnih sredstava uredio sam mali radio predajnik koji je svojim emitiranjem pokrivao svega nekoliko kilometara ratne zone. U svega par četvornih metara prostorije koja se nalazila u sklopu kuće na Orlekoviću, smješteni su studio i režija, prisjeća se direktor Radio Banovine, Nikola Maričković. Iako skromno uređen, radio predajnik je izvršio svoju funkciju.

Prvi ilegalni voditelj Radio Gline bio je vezist – operativac Ivica Kirin iz Gornjeg Viduševca, a za ton i tehniku brinuo se tada 29-godišnji Nikola Maričković iz Pokupske Slatine.

– Dolaskom UN-ovih promatrača, naš ilegalni radio s Orlekovića selimo u Pokupsko i tada prekidamo rad na neko vrijeme kako bismo od nadležnih institucija ishodili sve potrebne parametre i dokumente te osnovali legalnu radijsku postaju.

Đurđica Maričković – prva voditeljica

Svibanj 1993. godine – službeni početak 

– Ovdje hrvatski radio, Radio Glina – ovom rečenicom skromno je 12. svibnja 1993. godine, iz podrumske prostorije današnje Općine Pokupsko, službeno započelo emitiranje Radio Gline, 2000-e preimenovane u Radio Banovinu.

– Na današnji datum 1993. godine bila je srijeda, dobro se sjećam… Tada je vrijeme bilo malo drugačije; prekrasno sunčano i toplo. Zadnje pripreme su izvršene rano ujutro i u podne se na frekvenciji 99,4 oglasio program našeg radija, kolegica Đurđica, moja supruga prva je naša službena voditeljica. Točno u podne javila se slušateljima riječima “ovdje hrvatski radio, radio postaja Glina… Dobar dan… Emisija ‘Na nišanu’ ide dalje…”, prisjeća se direktor Nikola Maričković.

Prvi studio prostirao se na svega šest metara kvadratnih u kojemu je režija bila smještena odmah do akumulatora telekomunikacijskih uređaja, a studio odmah preko stola.

Svojim smo programom uglavnom pokrivali područje uz rijeku Kupu od Pisarovine pa sve do grada Siska.

Program smo tada emitirali svega pet sati zbog nedostatka kadrova i fonoteke, spomenutu zabavno informativnu emisiju “Na nišanu” uređuje, vodi i tehnički realizira Đurđica Maričković. Kasnije u ekipu stižu voditelji: Lidija Šešerin, Nikica Vrbanac, Marina Davidović i mnogi drugi.

Okončanjem Oluje, 09. kolovoza 1995. godine iz Pokupskog selimo u Grad Glinu, pričuvni studio organiziran je u prostoru tadašnje općine, a kasnije selimo u Hrvatski Dom.

Radio Glina postaje Radio Banovina

Krajem milenija mijenjamo naziv radijske postaje iz Radio Glina u sadašnji naziv Radio Banovina. Četiri godine kasnije, odnosno 2004., uz 99,1 MHz svoj program počinjemo emitirati na još jednoj zemaljskoj frekvenciji – 96,8 MHz.

Iste te 2004. godine otvaramo i novi poslovni prostor u Glini u Ulici Franje Žužeka, odakle i danas emitiramo radijski program. Dvije godine kasnije, u cilju proširenja za potrebe glazbene produkcije, otvaramo poslovne prostore u Velikoj Gorici gdje se i danas nalaze dva studija uvijek spremna za snimanje.

Potkraj 2011. godine, točnije 21. studenog, ohrabreni uspjehom radijske postaje, zakoračili smo u novi projekt, pokrenuli smo novi medij IP TV – Radio Televiziju Banovinu, a ubrzo nakon toga i novu mrežnu platformu – Portal Radio Banovine.

Od male lokalne radijske postaje do najutjecajnijeg medija

Teškom početku unatoč, mala lokalna radijska postaja tijekom godina razvila se u radioteleviziju čija slušanost i gledanost prelazi granice Lijepe Naše!

Od tek nekoliko slušatelja na svojim početcima, danas smo pri samom vrhu najslušanijih radijskih postaja u državi. Uz dvoje djelatnika s početka priče – Đurđicu i Nikolu Maričkovića, Radio Banovina danas zapošljava desetak djelatnika. Prometnuli smo se u najtraženiji medij koji je odavno prešao granice Banovine. Izvještavamo o najvažnijim lokalnim, regionalnim, nacionalnim pa i svjetskim događanjima. Naš mikrofon i kamere uvijek su “na pravome mjestu, u pravo vrijeme”.

Ova mala, a velika radijska postaja dokaz je da upornost ne priznaje granice, a mi ćemo dodati – tek smo počeli!

Gdje nas sve slušate? Pa… zapravo nema mjesta na svijetu gdje se ne slušamo:

I ako još niste – svakako nas lajkajte na Instagramu:

… I “skinite” https://www.radio-banovina.hr/danas-obiljezavamo-svjetski-dan-radija/našu aplikaciju:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime