Radnik otpušten zbog memea s Hitlerom dobio 200.000 dolara naknade

Foto: YouTube screenshot

Zaposlenik rafinerije British Petroleum, koji je otpušten jer se šalio na račun tvrtke koristeći poznati meme s Hitlerom, sudskim je putem na kraju ishodio novčanu naknadu u iznosu od 200.000 dolara.

Australac Scott Tracey je scenu iz filma “Hitler, posljednji dani” (Downfall) iz 2004. godine iskoristio da bi prikazao na koji način BP pregovara o plaćama radnika.

Video je potom objavio u privatnoj FB grupi, a nedugo nakon toga dobio otkaz, piše BBC.

Poslije dvogodišnje pravne bitke dobio je spor, a sud je utvrdio da je nepravedno otpušten te je vraćen na radno mjesto. Novčana naknada koju je dobio pokriva zaradu koju u međuvremenu nije primao.

Meme s Hitlerom koristi jednu od najdramatičnijih scena filma, u kojoj se nacistički vođa u berlinskome bunkeru suočava sa svojim generalima, a na koju postoje nebrojene parodije s izmijenjenim titlovima.

BP je objavio da je Traceyev potez “bio iznimno uvredljiv i neumjesan”, zbog čega je i dobio otkaz.

U prvostupanjskoj presudi Tracey je spor izgubio, no u žalbenom je postupku inzistirao na tomu da mu namjera nije bila uvrijediti bilo koga te da je video zamislio kao nešto duhovito. Dodao je i da u memeu nije imenovao ni tvrtku u kojoj radi niti bilo kojeg pojedinca.

Sud je na kraju utvrdio da cilj parodije nije bio prikazati upravu BP-a kao naciste.

Brad Gandy, tajnik Australskog sindikata radnika smatra da je Tracey prošao kroz potpuno “nepotrebnu dramu”.

“Povlačiti poštenog radnika pune dvije godine kroz sav taj stres i nesigurnost, samo zato što nekoliko uštogljenih šefova nije shvatilo šalu, loše je korporativno ponašanje”, rekao je Gandy za Sydney Morning Herald.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here