Raste vodostaj Save u Jasenovcu, u naselju Trebež ugrožene su kuće, a na teren je upućeno i  100 vojnika Hrvatske vojske.

Na izvanrednoj sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje Sisačko moslavačke županije održanoj u Jasenovcu župan Ivo Žinić osvrnuo se na obranu od poplave na području županije izvijestivši kako je stanje pod kontrolom.

„Na porječju rijeke Kupe, na područjima Letovanić i Petrinja i ostalim je stanje pod kontrolom, dok na području Hrvatske Kostajnice vodostaj Une još uvijek ne stagniraju, očekujemo ipak da tamo neće biti većih vodostaja, a time niti veće opasnosti. Velike količine vode u rijekama Uni i Kupi te u Savi izazivaju određenu sumnju da bi vodostaj rijeke Save na području općine Jasenovac mogao porasti za dodatnih 30-tak, a možda i 40 centimetara što kod nas izaziva i određene strahove da bi ovdje na području Jasenovca mogla dosegnuti i najveće visine vodostaj“, kaza je Žinić te izvijestio i o zaključcima donesenim na izvanrednoj sjednici Stožera.

VEZANE VIJESTI
Otvorena 5. izložba električnih i hibridnih automobila u Sisku

„Odlučili smo braniti svaku kuću, dakle ne želimo da voda uđe u niti jednu kuću. Na području naselja Trebež imamo sedam kuća u nebranjenom području koje ćemo zaštititi uz pomoć Hrvatske vojske izgradnjom zečjih nasipa. Uputili smo zahtjev za dodatnim  angažmanom 100 vojnika, velike snage Hrvatskih voda prebačene su s područja Karlovca na područje Jasenovca budući da je područje Karlovca branjeno nekoliko dana i više ne predstavlja nikakvu opasnosti pa je dio ljudstva i tehnike prebačen na ovo područje. Za teretni su promet zatvorene državne ceste Hrvatska Dubica –  Jasenovac i Jasenovac – Sisak jer će vozila i tehnike Hrvatskih voda biti angažirani na tim dijelovima na izgradnji zečjih nasipa“, pojasnio je Žinić . Dodao je kako su sve službe, vatrogasci, policija, HGSS, Zavod za hitnu medicinu, državna uprava za zaštitu i spašavanje i ostali u pripravnosti te im se zahvalio na predanom angažmanu na terenu.

VEZANE VIJESTI
"Za demografsku obnovu potrebne su nove investicije, zapošljavanje i veće plaće!"

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković ustvrdio je kako su čitavo vrijeme ispred vrhunca vodenog vala, sve što rade, rade preventivno i to je, smatra, najvažnije u obrani od poplave.

„Mislim da smo na vrijeme uočili potencijalne opasnosti i ugroze na ovom području. Vidimo da rijeka Una ne gubi na svojoj snazi, da onemogućuje otjecanje rijeke Save i neumitni su porasti vodostaja i na jasenovačkom području. Naravno, tek nam treba doći kupski val na ovo područje i moramo biti jako oprezni. Sve su linije posve stabilne, ali u uvjetima iznimno velikih vodostaja, koji se na području Jasenovca mogu približiti granici od + 900 centimetara, kada se proglašavaju i izvanredno stanje obrane od poplave, moramo biti oprezni. Povijesni maksimum u Jasenovcu je bio +  907 centimetara, dakle mi smo na nekih 40-ak centimetara od povijesno zabilježenog vodostaja rijeke Save u Jasenovcu. To nalaže krajnje mjere opreza. Mi ćemo iz tog razloga, da bi zaštitili ovih sedam kuća, nadograditi nasip Trebež. Riječ je o nadvišenju nasipa u dužini od kilometar i pol do dva kilometra, negdje na razini pola metra nadvišenja. Želimo što prije odraditi taj posao te očekujemo i pomoć Hrvatske vojske“, kazao je Đuroković. Dodao je kako su se na vrijeme sastali i dogovorili potrebne aktivnosti te izrazio uvjerenje kako će, po potrebi, kao i na ostalim područjima, uspješno intervenirati i u Jasenovcu.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here