Raste vodostaj Save u Jasenovcu, u naselju Trebež ugrožene su kuće, a na teren je upućeno i  100 vojnika Hrvatske vojske.

Na izvanrednoj sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje Sisačko moslavačke županije održanoj u Jasenovcu župan Ivo Žinić osvrnuo se na obranu od poplave na području županije izvijestivši kako je stanje pod kontrolom.

„Na porječju rijeke Kupe, na područjima Letovanić i Petrinja i ostalim je stanje pod kontrolom, dok na području Hrvatske Kostajnice vodostaj Une još uvijek ne stagniraju, očekujemo ipak da tamo neće biti većih vodostaja, a time niti veće opasnosti. Velike količine vode u rijekama Uni i Kupi te u Savi izazivaju određenu sumnju da bi vodostaj rijeke Save na području općine Jasenovac mogao porasti za dodatnih 30-tak, a možda i 40 centimetara što kod nas izaziva i određene strahove da bi ovdje na području Jasenovca mogla dosegnuti i najveće visine vodostaj“, kaza je Žinić te izvijestio i o zaključcima donesenim na izvanrednoj sjednici Stožera.

„Odlučili smo braniti svaku kuću, dakle ne želimo da voda uđe u niti jednu kuću. Na području naselja Trebež imamo sedam kuća u nebranjenom području koje ćemo zaštititi uz pomoć Hrvatske vojske izgradnjom zečjih nasipa. Uputili smo zahtjev za dodatnim  angažmanom 100 vojnika, velike snage Hrvatskih voda prebačene su s područja Karlovca na područje Jasenovca budući da je područje Karlovca branjeno nekoliko dana i više ne predstavlja nikakvu opasnosti pa je dio ljudstva i tehnike prebačen na ovo područje. Za teretni su promet zatvorene državne ceste Hrvatska Dubica –  Jasenovac i Jasenovac – Sisak jer će vozila i tehnike Hrvatskih voda biti angažirani na tim dijelovima na izgradnji zečjih nasipa“, pojasnio je Žinić . Dodao je kako su sve službe, vatrogasci, policija, HGSS, Zavod za hitnu medicinu, državna uprava za zaštitu i spašavanje i ostali u pripravnosti te im se zahvalio na predanom angažmanu na terenu.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković ustvrdio je kako su čitavo vrijeme ispred vrhunca vodenog vala, sve što rade, rade preventivno i to je, smatra, najvažnije u obrani od poplave.

„Mislim da smo na vrijeme uočili potencijalne opasnosti i ugroze na ovom području. Vidimo da rijeka Una ne gubi na svojoj snazi, da onemogućuje otjecanje rijeke Save i neumitni su porasti vodostaja i na jasenovačkom području. Naravno, tek nam treba doći kupski val na ovo područje i moramo biti jako oprezni. Sve su linije posve stabilne, ali u uvjetima iznimno velikih vodostaja, koji se na području Jasenovca mogu približiti granici od + 900 centimetara, kada se proglašavaju i izvanredno stanje obrane od poplave, moramo biti oprezni. Povijesni maksimum u Jasenovcu je bio +  907 centimetara, dakle mi smo na nekih 40-ak centimetara od povijesno zabilježenog vodostaja rijeke Save u Jasenovcu. To nalaže krajnje mjere opreza. Mi ćemo iz tog razloga, da bi zaštitili ovih sedam kuća, nadograditi nasip Trebež. Riječ je o nadvišenju nasipa u dužini od kilometar i pol do dva kilometra, negdje na razini pola metra nadvišenja. Želimo što prije odraditi taj posao te očekujemo i pomoć Hrvatske vojske“, kazao je Đuroković. Dodao je kako su se na vrijeme sastali i dogovorili potrebne aktivnosti te izrazio uvjerenje kako će, po potrebi, kao i na ostalim područjima, uspješno intervenirati i u Jasenovcu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime