Vodostaji u porječju rijeke Kupe su u porastu, očekuje se vodni val i proglašenje izvanrednih mjera obrane od poplave. Ovog trena, situacija je stabilna, rečeno je 12. ožujka u Letovaniću gdje su se sastali članovi Stožera za civilnu zaštitu Sisačko – moslavačke županije i Općine Lekenik. Župan Ivo Žinić je kazao kako zajedno s Hrvatskim vodama prate stanje na terenu, a poduzet će se i određene preventivne mjere. Naime, na terenu je i Hrvatska vojska uz pomoć koje će se najniži dijelovi zaštiti zečjim nasipima.

„Ovih dana je najava kako će biti još kiše, a niti polovina snijega u Gorskom kotaru se nije još otopila. Temperature su visoke i očekujemo da će vodostaj Kupe u naredna dva dana rasti. Najveći vodeni val očekujemo u roku od 36 do 48 sati. Sve službe su na terenu, napravit će se i dodatne predradnje kojima bi se spriječile moguće veće posljedice od poplave. Vjerujem da vodni val neće biti onako veliki kako je bio 2014., no  prognoze su da bi on mogao biti blizu toga. Mi smo za taj vodostaj ipak spremni. Ovog trena na teren su dovezene i pumpe koje će početi s ispumpavanjem zaobalnih voda ovdje na području Letovanića jer se dogodilo da na jednom čepu dolazi do propuštanja i Kupa vraća nazad vodu. Izgleda da je došlo do zaglavljenja na zasunu i trenutno se voda vraća nazad, ali pumpe su u pogonu i neće doći do većih poplava“, rekao je Žinić te dodao da će se zečji nasip graditi i na području Petrinje.

VEZANE VIJESTI
Veselo i zabavno Martinje Udruge Škrlet u Popovači

 

Župan je poručio kako prate situaciju i ukoliko bude potrebe angažirat će se i dodatne snage vojske i civilne zaštite, no stanovništvo u porječju rijeke Kupe za sada može biti mirno.

Žinić se osvrnuo i na situaciju u Sunji te u Hrvatskoj Kostajnici gdje je zbog porasta vodostaja preplavljena državna cesta između Hrvatske Kostajnice i Dvora kod mjesta Kuljani, pa je promet na toj dionici ceste  obustavljen za sva vozila. U Kostajnici su, kao i inače u sličnim situacijama, najugroženije obiteljske kuće u Ulici Nine Marakovića, koja se nalazi na samoj obali rijeke. Voda je na nekoliko mjesta već došla do okućnica, ali neposredne opasnosti još nema.

VEZANE VIJESTI
Moderno uređeno i opremljeno... „kao u apoteci"!

„Tu cestu u Kuljanima ne možemo obraniti. Ona je preniska da bi je mogli braniti i nju redovito Una plavi, ali ona nema posljedica po pitanju poplave kuća. Na području Hrvatske Kostajnice vodni val je dosta visok i vjerojatno će dio naselja biti poplavljen, ali ne od Une, već je tu problem s kanalizacijom. Naime, dio vode se kanalizacijom vraća na ulice. Na području Sunje sve je pod kontrolom, jer ne dolaze veće količine vode, mislim da je Sunja ovog trena negdje u maksimali i da će vodostaj padati“, kazao je župan.

Na području općine Lekenik postoji i tzv. nebranjeno područje koje Kupa redovito plavi, a čiji problem će biti riješen izgradnjom novog nasipa, što je projekt Hrvatskih voda, pojasnio je načelnik općine Ivica Perović.

„Postoje dijelovi Općine Lekenik u naseljima Stari Brod, Letovanić i Žažina, koji su tzv. nebranjena područja i gdje se jednostavno do određenog vodostaja određene radnje mogu poduzimati, npr. zaštititi cesta, posebice u starom Brodu, što su Hrvatske ceste i učinile. Međutim,  kod određenog vodostaja više nema mogućnosti branjenja. Konačno rješenje je izgradnja nasipa za što Hrvatske vode rade projekt koji bi se u nekom budućem razdoblju financirao iz EU sredstava. To je projekt koji će u konačnici zaštititi ta područja. Mi smo u kontaktu i s mjesnim odborima, s ljudima koji tamo žive. Crveni križ je već danas na terenu i obići će preventivno ljude te im donijeti vode, a ako bude potrebe mi ćemo angažirati i cisternu, tj. spremnike pitke vode. Po potrebi ćemo angažirati i HGSS, što smo i do sada činili, i obilaziti te ljude koji su trenutno odsječeni u Starom Brodu. U Žažinu se još uvijek može cestom, ali uskoro se niti tamo neće moći“, ustvrdio je Perović te najavio kako će Hrvatske vode postaviti box barijere na Obedskom kanalu. Zahvalio je MORH-u na suradnji i angažmanu vojske, kao i svim ostalim službama koje su na terenu. „Sve aktivnosti su usmjerene na to da zaštitimo ovo područje koliko je to maksimalno moguće“, zaključio je Perović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here