FOTO Polaznici Ratne škole tradicionalno obišli Sisačko-moslavačku županiju

408

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman” najviša je vojno-civilna obrazovna institucija u Republici Hrvatskoj koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga i druge državne dužnosnike kako bi završetkom Ratne škole bili prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe.

U već tradicionalnom nastavnom posjetu Sisačko-moslavačkoj županiji danas su bili čelnici, nastavnici i polaznici 24. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić”.

Načelnik Ratne škole, brigadir Mijo Kožić rekao je kako je današnji dan posvećen Sisačko-moslavačkoj županiji, a istaknuo je i pojasnio kako na studijskim putovanjima polaznici obilaze lokalnu i regionalnu samoupravu.

U Ratnoj školi poseban je naglasak na razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju.

Obilazak Sisačko-moslavačke županije polaznici 24. naraštaja započeo je u Sisku gdje se organiziralo primanje kod župana Ivana Celjaka sa suradnicima.

Polaznici su se i upoznali s vojnom povijesti Siska te slušali predavanje o Bitki kod Siska 1593. ispred Holandske kuće – kuće kulture viši kustos u Gradskom muzeju Sisak Ivica Valent.

Na Gradskom groblju Viktorovac tijekom dana odat će počast stožernom generalu Janku Bobetku.

U vojarni „Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji posjetit će Gardijsku mehaniziranu brigadu Hrvatske kopnene vojske.

Obilazak Sisačko-moslavačke županije završiti u Gornjem Viduševcu pokraj Gline na području predaje 21. Kordunskog korpusa Hrvatskoj vojsci.

Ratna škola počela je s radom 1. prosinca 1998. S razvojem okolnosti i uključivanjem zaposlenika drugih tijela državne uprave Republike Hrvatske (MUP RH, MVEP, Hrvatska vatrogasna zajednica, sigurnosno-obavještajne agencije) i pripadnika inozemnih obrambenih sustava, Ratna škola poprima međuresorni i međunarodni karakter.

Do danas su Ratnu školu završila 323 polaznika, među kojima su 264 polaznika iz Republike Hrvatske i 59 inozemnih polaznika.

U tijeku je školovanje 24. naraštaja Ratne škole. U ovom je naraštaju ukupno 11 polaznika. Među njima je sedam polaznika iz Republike Hrvatske (šest polaznika visoki su časnici Oružanih snaga RH i jedan polaznik iz Ravnateljstva policije MUP-a), a četiri su polaznika pripadnici oružanih snaga stranih zemalja, obnašatelji najviših vojnih i civilno-vojnih dužnosti (po jedan polaznik iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije).

Zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić ukazao je na zadovoljstvo te naveo kako mu je iznimna čast da je županija danas ugostila 24. naraštaj Ratne škole Ban Jelačić. 

Podsjetio je na specifičnost županije zbog razornog potresa koji je pogodio to područje, ali kako kaže, drago mu je da će polaznici moći vidjeti, nažalost, teške posljedice stradalih gradova.

Studijska putovanja u Republici Hrvatskoj važan su dio programa Ratne škole jer se polaznici iz prve ruke informiraju o važnim kulturnim i znanstvenim ustanovama, političkim institucijama, gospodarskim strateškim tvrtkama, kritičnoj infrastrukturi i religijskim ustanovama.

Tijekom studijskog putovanja na području Sisačko-moslavačke županije polaznici će se upoznati s prirodnim vrijednostima i resursima županije, njezinim investicijskim potencijalima te aktivnostima i projektima koji se provode radi razvitka ovih krajeva.

Za sam kraj Brigadir Kožić je poručio kako je škola bila i ostala odgovorna i provela nastavni plan i program bez i jednog dana online nastave te kako su svi cijepljeni i zdravi, a time prenose svijest i važnost zdravlja, ali i koliko je važno cijepiti se i misliti na druge tijekom pandemije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime